Ne nazire se štednja u državnim institucijama: Za nova službena vozila daju preko četiri miliona eura

Državni budžet Crne Gore tokom ove godine biće olakšan za najmanje četiri miliona eura, koliko će se, sudeći prema planovima javnih nabavki, potrošiti za nabavku i plaćanje službenih vozila, pokazuju podaci iz analize koju je „Danu“ dostavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP). Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ove godine planira kupovinu novog službenog auta od bezmalo 60 hiljada eura, niz drugih javnih institucija i preduzeća potrošiće desetine ili stotine hiljada eura na nova službena vozila, a šest opština će za te svrhe izdvojiti najmanje 600.000 eura, što je sve nastavak prakse ogromne potrošnje javnog novca. Iz ASP naglašavaju da ASK kupuje vozilo samo dvije godine nakon što su kupili luksuzni BMV za 35.000 eura.

Još jedna Agencija, i to ona za nadzor osiguranja, planirala je ove godine kupovinu putničkog automobila za 30.5000 eura, što je 38 odsto njenog ukupnog plana nabavki za 2024, koji je procijenjen na preko 79.000 eura.

U isto vrijeme, kako kažu iz ASP-a, Komisija za tržište kapitala je planirala da potroši 25.000 eura za kupovinu putničkog automobila, što je tačno polovina njenog plana nabavki za ovu godinu, dok je Policijska akademija planirala 53 hiljade eura za nabavku vozila na lizing.

Jedna od javnih institucija koja planira kupovinu novog auta u ovoj godini je i Fond za zaštitu životne sredine, koji projektuje kupovinu električnog vozila za 41,3 hiljade eura.

Pored toga, neka (ne sva) od javnih preduzeća koja planiraju kupovinu novih automobila su Regionalni vodovod (30.000 eura) i preduzeće za upravljanje morskim dobrom (22 hiljade eura), dok Monteput planira 124 hiljade eura za kombije i putnička vozila, ali nije jasno koliko od toga za putnička vozila, dok će, recimo, pljevaljski Rudnik uglja za putničke automobile potrošiti 90.000 eura, a Elektroprivreda Crne Gore u jednoj stavci nabavke planira 22 hiljade za putničko vozilo, na narednoj za pet putničkih vozila 110.000, a pod stavkom motorna vozila projektuje iznos od gotovo pola milion eura.

– Vrlo zanimljiv primjer je i javnosti manje poznata firma Business Montenegro, u kojoj sada većinsko vlasništvo imaju Montefarm i Vlada (do 2019. je jedan akcionar bio nekadašnji direktor Robnih rezervi Miro Blečić), a koja planira da za 15.000 eura kupi putnički automobil, dok je njen ovogodišnji plan javnih nabavki 29.000 eura. Centralna banka Crne Gore (CBCG) će za kupovinu vozila izdvojiti 70.000 eura, a da obnovi službeni vozni park planira i Investiciono-razvojni fond, koji je za to izdvojio 25.000 eura – kažu iz ASP-a.

Kada je riječ o lokalnim samoupravama, šest opština planira da potroši ukupno 600.000 za nabavku službenih auta. Opština Nikšić za motorna i električna vozila projektuje 165.000 eura, Glavni grad za motorna vozila nešto preko 150.000, a Opština Budva za putničke automobile i električna vozila 130.000. Opštine Rožaje i Berane će za po jedan putnički automobil izdvojiti 60.000, odnosno 58.000, a Opština Plav 38.000. Osim Glavnog grada, sve navedene opštine su korisnice sredstava iz Egalizacionog fonda, koji je poseban državni mehanizam za finansiranje onih opština koje su finansijski neodržive.

U isto vrijeme, Prijestonica Cetinje planira 600.000 za nabavku opreme za unapređenje rada javnih službi – motorna vozila, ali nije do kraja prikazano da li će i koliko od tog iznosa obuhvatiti i kupovinu nekog službenog vozila.

Foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents