„Ne može se tvrditi da vještačka inteligencija neće biti zloupotrijebljena“

Strah od zlupotrebe vještačke inteligencije nije moguće isključiti, smatra profesor Elektrotehničkog fakulteta UCG Slobodan Đukanović.

U emisija “Stav”, na TVCG, od definicija vještačka inteligencija, Đukanović navodi onu koja kaže da je to nauka koja uči mašine da se ponašaju inteligentno.

On kaže da vještačka inteligencija počiva na dva stuba to su podaci i algoritmi.

Vještačka inteligencija ima, kako kaže, sveopštu primjenu. Prednost je što imamo odluke koje su informacije i bolje, potom imamo preciznost koja prelazi performanse koje prevazilaze performase ljudskih eksperata.

“Konkretno u dijagnozi bolesti na osnovu medicinskih slika, vi imate situaciju da će neki model vještačke inteligencije dati bolje rezultate nego ekspert koji se tim bavi više decenija”, kazao je Đukanović.

Ključ je, kaže Đukanović, u znanju, jer vještačka inteligencija uči iz ogromnih količina podataka i znanje koje je akumulirano, a na drugoj strani imamo jednog stručnjaka koji uvijek može da pogriješi.

“Još uvijek vještačka inteligencija nije potpuno autonomna u tim odlukama već služi kao alat i pomoć ljekaru”, kazao je Đukanović.

Poručuje i da nije moguće tvrditi da vještačka inteligencija neće biti zloupotrijebljena.

“Volio bih da mogu da kažem da se vještačka inteligencija neće zloupotrijebiti, ali stuacija nije tako bajkovita”, kaže Đukanović.

Jedna od najvećih opasnosti od mogućih zloupotreba vještačke inteligencije je, kako navodi, proizvodnja smrtonosnog oružja.

“Problem kod takvog ožuja jeste odsustvo potrebe da čovjek išta tu nadzire i daje mogućnost da mala grupa ljudi primjeni veliku količinu oružja nad velikim brojem ljudi”, ističe Đukanović.

Facebooku dovoljno 300 lajkova da zna više o vama nego vaš supružnik

A na vještačkoj inteligencijiji rade oni koji, kako kaže Đukanović, imaju novac. Okosnica razvoja su, kako ističe, velike kompanije Googl, Facebook, Tesla koje prave najveći prodor u vještačkoj inteligenciji za svoje potrebe.

“Facebooku je potrebno deset vaših lajkova da zna više o vama nego što znaju vaši saradnici, 70 lajkova da zna o vama više nego što znaju vaši prijatelji, 150 da više zna o vama nego članovi vaše najuže porodice i 300 lajkova da zna više o vama nego vaš supružnik. Za one koji su 10-ak godina na Facebooku te lakove nije teško skupiti”, kazao je Đukanović.

Kada je riječ o gubitku poslova, zbog vještačke inteligincije izgubiće se, navodi Đukanović, određeni broj radnih mjesta, ali ćemo dobiti i nova. To kaže nije ništa novo i dešavalo se i ranije u istoriji.

“Procjene Svjetskog ekonomskog foruma su da će do 2025. godine vještačka inteligencija uzeti oko 85 miliona poslova i da će dati oko 97 miliona novih poslova”, kazao je Đukanović.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA