„Naučna i tehnološka saradnja između Crne Gore i Republike Slovenije biće u fokusu u narednom periodu“

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, primila je u zvaničnu posjetu ambasadorku Republike Slovenije Bernardu Gradišnik, tokom koje su sagovornice održale veoma konstruktivan i prijatan sastanak.

“Tokom sastanka, ministarka je upoznala ambasadorku sa dosadašnjim rezultatima u oblastima obrazovanja, nauke i inovacija. Sagovornice su se saglasile da je za veoma kratko vrijeme ostvaren zapažen rezultat na svim nivoima obrazovnog procesa. Kako je poručeno na današnjem sastanku, naučna i tehnološka saradnja između Crne Gore i Republike Slovenije biće u fokusu u narednom periodu. Saradnja na ovom polju će se dodatno intenzivirati kroz Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Slovenije za period 2025-2026. godine koji je objavljen 8. marta”, saopšteno je iz MPNI.

Pojašnjavaju da konkurs ima za cilj da omogući našim istraživačima da sa kolegama iz Republike Slovenije rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva i da kao rezultat zajedničkog rada na projektu, potencijalno apliciraju i učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje. Takođe, Konkurs će omogućiti i sufinansiranje međusobnih posjeta istraživača koji će sprovoditi zajedničke istraživačke projekte.

Prema riječima ambasadorke Gradišnik, slovenačke naučna institucije i kompanije su veoma zainteresovane za saradnju sa Naučno- tehnološkim parkom, Fondom za inovacije, Inovaciono-preduzetničkim centrom „Tehnopolis“ i visokoobrazovnim institucijama.

Sagovornice su se složile da su obrazovanje i nauka oblasti kroz koje će se dodatno učvrstiti tradicionalno odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije.

foto:MPNI

NIKŠIĆ PROGNOZA