„Napravljeni veliki koraci u rješavanju problema plastičnog otpada“

Svjetski Dan zaštite životne sredine ove godine obilježavamo u svjetlu pronalaženja rješenja za plastični otpad i zaista je prilika da se zajedno osvrnemo na našu predanost rješavanju problema otpada i ostvarenju ekoloških ciljeva koje je Crna Gora Ustavom zacrtala, kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u tehničkom mandatu Ana Novaković Đurović povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine. 

Ona je navela da s ponosom mogu da istaknu da su u poslednjih godinu poduzeli velike korake u rješavanju problema plastičnog otpada.

„Pripremili smo i Evropskoj komisiji poslali na usaglašavanje krovni Zakon o upravljanju otpadom dodajte i Zakon od negativnog uticaja od klimatskih promjena. Osim toga, pripremamo sveobuhvatna podzakonska rješenja i akta koji regulišu upotrebu plastike i promovišu održive alternative. Ovaj napredak je ključan za našu viziju da Crna Gora postane ekološka država“, kazala je ministarka.

Ministarstvo i Vlada, kako kažu, aktivno rade na edukaciji građana o važnosti očuvanja naše prirode.

„Svjesni smo da svaka pojedinačna akcija doprinosi zajedničkom cilju. Hvala svima koji su se već pridružili ovoj misiji. Vaša podrška i angažman ključni su za uspjeh našeg zajedničkog napora. Neka ovaj Dan zaštite životne sredine bude podsjetnik da je svaki dan prilika da se brinemo o našoj domovini“, stoji u čestitki Novaković Đurović.

„Radujemo se svim budućim dostignućima na putu ka postizanju našeg cilja. Ujedinjeni i posvećeni, možemo ostvariti pozitivne promjene i stvoriti bolju budućnost za našu predivnu državu“.

NIKŠIĆ PROGNOZA