Nova blokada magistrale u Bijelom Polju: Kamenolom i turizam ne idu zajedno

Rukovodstvo Građanske inicijative „Zaštitimo Bijediće“ donijelo je odluku da u nedjelju ponovo blokira magistralu u Bijelom Polju kako bi spriječili nastavak radova na kamenolomu u njihovom selu. Kako ističe predsjednik GI Krsto Tvrdišić, nemaju drugi način osim da se preko ulice bore za svoja prava.

– Iz tog razloga, u nedjelju 4. juna u 10 sati na pola sata organizujemo novu blokadu magistralnog puta Bijelo Polje – Prijepolje, u mjestu Gubavač. Izvinjavamo se svim sugrađanima koji će trpjeti zbog naše blokade, ali mi nemamo drugi način da se izborimo za svoja prava. Zbog koruptivnog sistema primorani smo da se kao i ostali obespravljeni borimo na ulici. O tome koliko je Ministarstvu kapitalnih investicija i ministru Ervinu Ibrahimoviću bitan sjeverni region i kako spriječiti iseljavanje sa sjevera i zaštititi životnu sredinu i vazduh koji udišemo, svjedoči i to da za njih nije sporan ugovor koji su potpisali sa koncesionarom firmom „Elas“ – naveli su iz Građanske inicijative „Zaštitimo Bijediće“.

Čudi ih i, kako navode, da ministar Ibrahimović, koji je inače sa sjevera, nema razumijevanja za njihove probleme.

– S obzirom na to da je Bistrica prepoznata kao turističko mjesto i da je u toku je realizacija 20 miliona investicija, sigurni smo da kamenolom i turizam ne idu zajedno, kao i proizvodnja zdrave hrane na koju bi trebalo obratiti više pažnje. Očigledno da je raznim tajkunima u Podgorici cilj da sjever Crne Gore isele i da ovaj region kao u afričkim državama postane mjesto za eksploataciju raznih minerala. Zato i građane na sjeveru dovode do teške ekonomske situacije i katastrofalnih puteva, koje mogu samo kamioni koristiti, da bi narod što prije napustio ovaj region – naveo je Tvrdišić.

Iz GI „Zaštitimo Bijediće“ pozivaju građane Bijelog Polja da im se pridruže u blokadi magistrale.

– Ovo nije samo borba građana Bijedića, Voljavca, Podbrežja, Gubavča i Bistrice, već svih građana Bijelog Polja i građana sjevera Crne Gore. Koncesionari će doći i ispred vaših vrata. kao što su ispred naših – kazali su iz Građanske inicijative „Zaštitimo Bijediće“.

Podsjećamo, mještani Bijedića i okolnih sela danima su protestovali onemogućavajući prolazak mašinama firme koja je pokrenula izgradnju kamenoloma na arheološkom nalazištu iz neolita, starom oko 6.500 godina. Vlasnik firme „Elas“ Šućro Omerović na početku protesta je saopštio da za radove koje je započeo ima sve potrebne dozvole.

Krivična prijava

Građanski aktivista Andrija Delić u međuvremenu je podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidara Božovića, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, jer je 30. novembra 2020. godine Zavodu za geološka istraživanja dao mišljenje da na lokaciji nema nalaza arheološkog značaja.

Delić u prijavi navodi da je mišljenjem tadašnjeg direktora iz 2020. nanesena neprocjenjiva šteta po arheološko nalazište i uopšte kulturno dobro.

– Rješenjem Uprave od 11. maja 2023. je utvrđeno da na lokaciji Ober – Trnje postoji arheološko nalazište evidentirano od strane JU Polimski muzej još od 2012. godine. U julu te godine sprovođena su sondažna ispitivanja i ekipa Polimskog muzeja je pronašla predmete koji pripadaju poznom neolitu. Takođe, komisija koja je po prijavi građana iz Bijedića došla da utvrdi stanje na terenu je konstatovala da postoji mogućnost da je radovima oštećen dio lokaliteta, zbog čega je donijela rješenje prethodne zaštite lokacije i time naložila da se obustave svi dalji radovi – naveo je u prijavi Delić, dodajući da je komisija uvidom u dokumentaciju Uprave utvrdila da je u okviru zapadne parcele 2012. Polimski muzej 2012. godine vršio sondažna ispitivanja, sa čime je morao da bude upoznat Božović.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA