Nacionalni park Biogradska gora zatvara svoje kapije za posjetioce

Nacionalni park Biogradska gora zatvara svoje kapije za posjete od 1. decembra 2023. do 1.maja naredne godine da se ne bi uznemiravao bogat životinjski svijet tokom zimskih mjeseci.

– Zaštita prirode i njenih ekosistema predstavlja primarni cilj kojem smo beskompromisno posvećeni. Sva divljač iz parka u ovom periodu polako se spušta ka Biogradskom jezeru i želimo da se na ovaj način izbjegne uznemiravanje životinjskog svijeta, kao i eventualne nezakonite radnje- kazala je direktorica ovog parka Marija Dulović. Ona je dodala da park može biti otvoren i ranije, što će prije svega zavisiti od sniježnog pokrivača i vremenskih uslova. 

Ističi da je u skladu sa preporukama Planinarskog saveza Crne Gore tokom zimske sezone na snazi zatvaranje sistema pješačko-planinarskih i biciklističkih staza zbog vremenskih uslova, a koje se odnose, u najvećoj mjeri, na bezbijednost posjetilaca.

Tokom zimskih mjeseci, posjetiocima nacionalnih parkova na raspolaganju su Centri za posjetioce u kojima će se interpretirati teme vezane za prirodne vrijednosti i kulturnu baštinu nacionalnih parkova Crne Gore. Kada to vremenski uslovi omoguće, organizovaće se promotivne šetnje krpljama.

– NPCG upozoravaju da se tokom zimskog perioda ne preporučuje planinarenje brojnim vrhovima, osim kada to visina snijega omogući šetnje krpljama kao što je Staza od Crnog jezera do Savinog kuka. Prije kretanja na put, neophodno je da se posjetioci detaljno informišu o prohodnosti i stanju na putevima i vremenskim prilikama. NP Skadarsko jezero će i tokom zimskih mjeseci organizovati u Centrima za posjetioce na Vranjini i Virpazaru edukativne radionice za učenike u cilju obilježavanja važnih ekoloških datuma- navodi se u saopštenju.

Foto: Biogradska gora

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents