Na snazi crveni meteoalarm, najavljeno obaranje temperaturnih rekorda

Zbog ekstremnnih vrućina ZHMS je kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se prognostički očekuju izdao crveni meteoalarm za podučje cijele Crne Gore.

„Od 17.7.2023.godine, područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim djelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će  temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni. Ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se sve negdje do oko 25.jula“, kazali su iz ZHMS.
 
U periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova u planinskim predjelima povremno na udare i jak.

U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima  (posebno 18-20.jul) u planinama dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom.
 
„Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60)“, kažu iz Zavoda.

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA