Na sjeveru moguća kiša, na jugu sunčano, u Nikšiću do 26 stepeni

U Crnoj Gori danas se očekuje promjenljivo vrijeme.

Na sjeveru Crne Gore ujutru ili prijepodne biće nešto više oblaka, a u sjeveroistočnim predjelima u ranim jutarnjim satima moguće je malo kiše ili grmljavine.

Tokom dana očekuju se sunčani periodi.  Mjestimično će duvati umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova, koji će tokom dana oslabiti.

Najviša dnevna temperatura od 18 do 26 stepeni.

Na jugu će biti sunčano ili pretežno sunčano i prijatno toplo vrijeme. Nešto oblaka je moguće na jugoistoku u ranim jutarnjim satima.

Duvaće umjeren do jak sjeveroistočni, a poslijepodne na moru sjeverozapadni vjetar. Temperatura u najtoplijim mjestima oko 30-33 stepena.

More će biti umjereno talasasto do talasasto. Vjetar umjeren do jak sjeverozapadni, a uz obalu u jutarnjim i noćnim satima sjeverpoistočni. Temperatura mora biće 28 stepeni. UV indeks biće vrlo visok, oko 8–9 UV jedinica.

Narednih dana, na sjeveru, u petak i subotu biće pretežno sunčano. U popodnevnim satima se očekuje razvoj oblaka, naročito u subotu, ali uglavnom bez kiše. Vjetar će biti slab do umjeren promjenljivog smjera, a već u petak tokom dana osjetno toplije vrijeme.

Na jugu, u petak i subotu pretežno sunčano uz postepeno blagi porast dnevne temperature vazduha.

Prognoza za Evropu

Frontalni talas sa sjeverozapada koji zahvatio centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i jug kontinenta, donio osvježenje, mjestimično pljuskovite padavine i jak vjetar, brzo se premejšta prema istoku odnosno Crnom moru, tako da se kiša i grmljavina očekuju u istočnim, i sjeveroistočnim predjelima kontinenta.

Britanska ostrva i Skandinaviju je zahvatila nova ciklonska cirkulacija, pa će na tom području i dijelu zapadne Evrope biti kiše, pljuskova i grmljavine.

Iznad Mediterana biće pretežno ili djelimično sunčano i dosta svježije, a termobarički greben odnosno jako toplo vrijeme se još zadržava iznad Grčke.

Temperatura vazduha od 17 stepeni u Helsinkiju do 37 u Atini.

Prognoza za Balkan 

Na većem dijelu Balkana je pristigla prilično je svježija vazdušna masa, a sa sjeverozapada jača polje vazdušnog pritiska i donosi stabilizaciju vremena, tako da će  dominirati suvo i uglavnom sunčano vrijeme.

Jedino će još ujutru ponegdje na jugoistoku Srbije i na području Albanije biti malo kiše.

Temperatura vazduha uglavnom će biti od 24 do 28, a duž morskih obala od 30 do 35 stepeni.

Zanimljivost

Na jučerašnji dan 1987. godine, na području Bara izmjerena je istorijski najviša temperatura za jul od 37,7 stepeni.

Zanimljivo je da je prošle godine, na isti dan, u Beranama izmjerena najviša temperatura za današnji dan od 37,2 stepena.

Takođe, 26. jula 1965. godine u Podgorici temperatura je dostigla 39,6 stepeni i ovoj je najviša temperatura u Crnoj Gori za jučerašnji dan.

foto:RTCG/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA