Na Pravnom fakultetu održan Drugi regionalni Podgorica Pre-Moot susret

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan je II regionalni Podgorica Pre-Moot susret, a ovogodišnji program se sastojao iz tri dana treninga, jednog dana konferencije i dva dana takmičenja, u čemu je učešće uzelo 9 timova koji se pripremaju za svjetsko takmičenje iz međunarodne privredne arbitraže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

“Riječ je o takmičenju koje svake godine okuplja preko četiri stotine timova iz cijelog svijeta i koje se održava u Beču, a predstoje mu brojni pripremni susreti koji se organizuju u različitim gradovima svijeta, Rimu, Minhenu, Beogradu, Istanbulu, Pragu i brojnim drugim, a ove godine drugi put i u Podgorici”, navodi se u saopšteju.

II Podgorica Pre-Moot susret je okupio ekipe pravnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Mostaru, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Prištini, Univerziteta Ss Cyril i Methodius u Skoplju, kao i Univerziteta Crne Gore. Pored timova iz regiona, profesora i njihovih mentora, II Podgorica Pre-Moot susret je okupio i veliki broj domaćih advokata i pravnika koji su se našli u ulozi arbitara koji su u tročlanom arbitražnom vijeću ispitivali prezentovane argumente i ocjenjivali timove. Cjelokupan program događaja je održan na engleskom jeziku kao zvaničnom jeziku takmičenja.

“II Podgorica Pre-Moot susretu je prethodila Međunarodna konferencija pod naslovom „Međunarodni ugovori i rješavanje sporova u novoj eri: Navigacija dobrim, lošim i nepoznatim stranama tehnologije i vještačke inteligencije“ (International Contracts and Dispute Resolution in a New Era: Navigating the Good, Bad, and Unknown of Technology and Artificial Intelligence), na kojoj su govorili profesori i advokati iz Njemačke, Holandije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a program su otvorili predstavnica CLDP-a, Shamiram Lazar, dekanica Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori, Džudi Rajsing Rajnke.

Šestodnevni program je pratio i trodnevni trening i obuka iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže, tokom kojeg su studenti imali priliku da uče o proceduralnim i materijalnim pitanjima međunarodne trgovinske arbitraže, od svjetskih i domaćih stručnjaka u tim oblastima.

“Pravni fakultet je ove godine organizovao II Podgorica Pre-Moot u saradnji sa CLDP organizacijom (Commercial Law Department Programme of the U.S. Department of Commerce) i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit)”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Pravni fakultet

NIKŠIĆ PROGNOZA