Na Cetinju otkriveno spomen obilježje porodici Zvicer

Spomen obilježje nevinim stradalnicima i žrtvama svirepog zločina počinjenim nad porodicom Petra Zvicera, danas je svečano otkriveno u Rokočima nadomak Trešnjeva u Katunskoj nahiji.

„Danas, na stogodišnjicu krvavog pira srbijanskih žandarma nad nedužnom đecom zelenaša i heroja Petra Zvicera i odmazdom porodičnom lomačom u Rokočima, ne obilježavamo samo ovaj tragičan datum crnogorske istorije već i datum sjećanja na nevine stradalnike Bijeloga Terora, nezapamćeni primjer bezumnog nacionalizma, osvete i zvjerskih zločina nad crnogorskim komitama i patriotama čiji organizatori, izvršioci, podstrekači i saučesnici nikada nijesu krivično odgovarali, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković.

Kako je dodao istorija je pokazala da se Crnogorci znatno bolje odupiru fizičkom nasilništvu nego istorijskom revizionizmu, ideološkim i propagandnim manipulacijama.

„Zato je naša dužnost i moralna obaveza, ali prije svega dug prema nevinim žrtvama ovog svirepog zločina, da osvijetlimo i ovu tragičnu epizodu naše istorije ukazujući na nužnost kolektivnog pamćenja koje će nas opominjati da nikad ne zaboravimo kako nam se ništa slično, nikad više ne bi ponovilo“, rekao je Đurašković, prenosi Cetinjski list.

Spomen obilježje porodici Zvicer otkrili su Đurašković i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Stevan Radunović.

Spomen obilježje osveštao je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo koji je kazao da je porodica Zvicer, kanonskim putem, proglašena svetom od strane Crnogorske pravoslavne crkve.

Na svečanosti je, prenosi Cetinjski list, pročitano pismo Gabriele Zvicer, praunuke Petrovoga brata Lazara.

Kako je navedeno u inicijativi Prijestonice Cetinje za podizanje spomen-obilježja u selu Rokoči, u noći između 24. i 25. aprila 1923. zapaljena je porodica Petra Zvicera. Tada su, kako je navedeno u toj inicijativi, mučki ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje djece.

Izvor: Vijesti

Foto: Screenshot/RTV Cetinje

NIKŠIĆ PROGNOZA