Na Cetinju održan sastanak lokalnih turističkih organizacija i NTO Crne Gore

Prvi u nizu sastanaka u ovoj godini, predstavnika lokalnih turističkih organizacija i Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore, održan je juče u hotelu Sport In.

Ispred domaćina prisutnima se obratio Nikola Jablan, direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, istakavši zadovoljstvo na velikom odzivu.

Jablan je naveo značaj organizovanja sastanka ukazujući na potencijalnu saradnju i zajedničko prevazilaženja problema.

Savjetnik direktorice NTO Crne Gore, Amel Dedeić podsjetio je na kontinuiranu podršku koju Nacionalna turistička organizacija Crne Gore pruža lokalnim turističkim organizacijama, posebno u manje razvijenim opštinama sa skromnijim budžetom.

Glavne teme sastanka odnosile su se na izletničku i boravišnu taksu, kao i suzbijanje sive ekonomije.

„Bilo je riječi i o različitim projektima i aktivnostima na kojima će lokalne turističke organizacije sarađivati tokom ove godine. Neki od njih su saradnja turističkih organizacija Budve, Kotora i Prijestonice Cetinje na uređenju i promociji pješačkih staza u okviru Nacionalnog parka Lovćen, zatim saradnja turističkih organizacija Kotora i Prijestonice Cetinje na dodatnoj valorizaciji žičare Kotor-Lovćen u cilju upotpunjavanja ponude turistima koji posjećuju ova dva grada. Takođe se planira uvezivanje turističkih organizacija sa sjevera u cilju formiranja zajedničke ponude, koja će uz podršku turističkih organizacija sa juga biti dodatno ispromovisana na primorju tokom ljetnje turističke sezone. Akcenat za naredni period trebao bi biti na razvijanju vjerskog i sportskog turizma, kampovanja i kampovališta, pješačkih i biciklističkih staza, za koji je konstatovano da Crna Gora ima veliki potencijal“,saopšteno je iz NTO.

Na sastanku su predstavljeni pojedinačni planovi, isto tako konstatovani problemi koji godinama unazad otežavaju rad turističkim organizacijama i lokalnoj privredi, a u prvom planu se tiču infrastrukture, divljih deponija, neregistrovanog smještaja, prijave boravka i naplate boravišne i izletničke takse, članskog doprinosa kao osnovnih prihoda turističkih organizacija.

Zaključeno je da obaveza svih turističkih organizacija pored svojih zakonskih nadležnosti treba biti inicijativa prema nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja navedenih problema.

Sastanku koji je organizovala Turistička organizacija Prijestonice Cetinje prisustvovali su direktori sa svojim saradnicima turističkih organizacija Bara, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve, Podgorice, Zete, Tuzi, Danilovgrada, Nikšića, Mojkovca, Kolašina, Rožaja, Žabljaka, Andrijevice, Pljevalja i Šavnika.

foto:NTO

NIKŠIĆ PROGNOZA