MZ: Prosječna zarada izabranog doktora preko 1.600 eura

U clju objektivnog informisanja javnosti Ministarstvo zdravlja obaviještava građane da su netečne i neutemeljene informacije koje su ovih dana iznosili pojedini izabrani ljekari, koje se potpisiju kao članovi Sindikalne organizacije, saopštili su iz tog resora.

Oni su reagovali povodom danas održanog protesta Sindikata izabranih doktora ispred zgrade ministarstva, na kom su poručili da je za njih „poražavajuće da ovakvo ponašanje ministra dozvoljava premijer.“

Naime, kako su kazali, zvanični podaci Fonda za zdravstveno osiguranje koji isplaćuje zarade kompletnom zdravstvenom sistemu pokazuju da prosječna plata u zdravstvenom sistemu Crne Gore, uključujući i ostala lična primanja, – za april 2023.godine iznosi 982 eura.

„Prosječne zarade uključujući i ostala lična primanja za april 2023. godine, za ljekare specijalista  i ljekare specijalista stomatologije, ljekare subspecijaliste, izabrane ljekare i srednje
medicinski kadar su iznosile: – ljekar specijalista  i ljekar specijalista stomatologije – 2.065,83 eura; – ljekar subspecijalista – 2.538,42 eura; – izabrani ljekar – 1.615,75 eura; – srednje medicinski kadar – 776,34 eura. Takođe, važno je napomenuti da prvih 50 izabranih doktora po visini mjesečnih primanja ima zaradu veću od 2 000 eura, dok se prvih 100 plata u zdravstvenom sistemu kreće čak od 5.930 do 3.119 eura“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da su u proteklom periodu upravo na inicijativu resora zdravlja plate svim zaposlenim u zdravstvu značajno uvećane, te se sada nalaze, kako navode, među najvišim za ovu oblast u cijelom regionu.

„Ljekari su zasluženo dobili uvećanje zarada, ali sada nam predstoji period vraćanja empatije prema pacijentu koji treba da bude siguran da ga u zdravstvenom sistemu čeka pomoć i briga za njegovo zdravlje bez bojazni da će bijeli mantili ostati nijemi na patnju i bolest koja čeka ispred njihove ordinacije. Takođe, Ministarstvo zdravlja će hitno od direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa tražiti kompletnu i detaljnu analizu rada izabranih doktora za prethodni period kako bi se precizno uvrdile činjenice i donijela najbolja rešenja“, zaključili su iz tog resora.

Izvor: Dnevno

Foto: Igor Milić/Dnevno.me

NIKŠIĆ PROGNOZA