MUP poslao upozorenje zbog najave nevremena

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova pozvao je sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja da podignu operativnu spremnost zbog najavljenih vremenskih neprilika.

„U izvještaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju navodi se da se u četvrtak 15.6.2023. godine na području Crne Gore očekuju nestabilne vremenske prilike, mjestimično jaka kiša, buran razvoj olujno grmljavinskih oblaka koji lokalno mogu usloviti intenzivne padavine, jake vjetrove i burne grmljavinske procese“, navodi se u saopštenju ovog resora. 

Kako navode, u centralnim i zapadnim djelovima, a posebno u južnim-jugozapadnim predjelima (primorje, planinsko zaleđe Jadrana i region Orjena) očekuju se kratkotrajno intenzivne padavine.

„Potencijalno je moguće formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burnih grmljavinskih procesa, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske nepogode“, ističu iz MUP-a. 

Ističu da su kao posljedica ove prognostičke značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode, lokalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode.

Izvor: RTCG

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA