MUP izdao upozorenje za nevrijeme: Očekuje se ciklon i intenzivne padavine

Na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Cme Gore (ZHMS), Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako navode, prema informacijama Zavoda, sjutra se očekuje prostrani i duboki visinski ciklon sa centrom iznad Sjevernog mora, koji uslovljava jako jugozapadno strujanje, te se očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina, a intenzivnije padavine od sredine dana, naročito u južnim predjelima.

„Lokalno su moguće umjerene do obilne količine kiše i kratkotrajne vremenske nepogode. I u subotu u prvom dijelu dana  najavljene su slične vremenske prilike. Intenzivne padavine se očekuju sjutra popodne i tokom noći, kao i u subotu u prvom dijelu dana. Vjetar će biti povremeno umjeren do jak, na udare veoma jak, južnih smjerova, a more umjereno talasasto do jače talasasto“, dodaju u saopštenju.

Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući, navodi se, kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode (flashflood efekti), posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presijecaju planinske kosine.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA