Mrdović: Partijski menadžeri više neće moći da uzimaju od državnih kompanija

Predloženo rješenje o zabrani otpremnina šefovima državnih preduzeća predstavlja značajan korak naprijed u sprečavanju dugogodišnje štetne prakse, kojom su menadžeri državnih kompanija uzimali pojedinačno na desetine ili stotine hiljada eura otpremnina a da nijesu postizali nikakve posebne rezultate u upravljanju kompanijama. To je rekla direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović. Kako je istakla, preduzeća pod njihovim upravljačkim „palicama“ očito nijesu postale „zlatne koke“ u ekonomskom razvoju ove države.

Izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije zabranjuje se ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Predložene izmjene i dopune naći će u srijedu pred članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju.

Mrdović kaže da pošto rješenje obuhvata i preduzeća u vlasništvu opština i Glavnog grada, svakako će opseg predložene zakonske norme biti znatno veći, čime će biti spriječeno odlivanje miliona eura iz kasa javnih kompanija (kompanija svih građana) ka uglavnom „partijskim menadžerima“.

„Imajući u vidu da su otpremnine regulisane drugim zakonima, onda je za pretpostaviti da je intencija predlagača zakonskih izmjena da za ovo pitanje Zakon o sprječavanju korupcije bude lex specialis. Naravno, krajnje je upitno šta je vladajuća većina, koja upravlja državom u ovom ili onom obliku od septembra 2020. godine, čekala do sada, to jest, dvije i po godine da se napravi pomak u unapređenju Zakona o sprečavanju korupcije“, ocjenjuje Mrdović za Portal RTCG.

Ona je naglasila da se izzmjenama pristupa u krajnje delikatnom političkom momentu kada je manjinska vlada u tehničkom mandatu, a državni parlament je raspušten i zakazani su izbori, te je veliko pitanje kada će (i da li u ovom obliku) predložena rješenja doći na dnevni red i postati obavezujuća.

„Stičem utisak da se možemo načekati i da će proći još dosta vremena dok kvalitetnije zakonske brane za korupciju ne postanu realnost“, upozorava Mrdović.

Podsjetimo, krajem prošle godine kompanija „To Montenegro“ angažovala je v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i po ranije dobio 76.000 eura otpremnine iz Budvanske rivijere. Potom je prijavu nadležnoj inspekciji podnijela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio da vrati novac. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i otvorio polemiku o pitanju otpreminina u državnim preduzećima.

Mrdović kaže i da su otpremnine u državnim preduzećima za „partijske menadžere“ u neku ruku pandan takozvane funkcionerske naknade, na koje funkcioneri stiču pravo u periodu od godinu po prestanku funkcije.

„Mislim da se i ovdje može raditi o opasnim koruptivnim praksama, te je potrebno i to rješenje kvalitetnije definisati i onemogućiti da čak godinu primaju naknade u visini poslednje plate na teret svih građana, već je to potrebno primjerenije regulisati. Zakon o sprečavanju korupcije je svakako prilika da obuhvati i ovo pitanje, posebno što građane na godišnjem nivou naknade koštaju u milionskim iznosima“, navela je Mrdović.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA