Mora se poboljšati bezbjednost u školama, čeka se reakcija MUP-a

Posljednji slučajevi vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama i van njih naišli su na oštre osude cijelog društva, međutim, još nema inicijativa od nadležnih za konrektnu reakciju i poboljšanje bezbjednosti u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Ovih dana glasni su i roditelji, jedan od zahtjeva je obezbjeđivanje školskih policajaca u svim osnovnim školama. Iz Ministarstva prosvjete za Portal RTCG su kazali da su zainteresovani za tu inicijativu, ali da je odluka na Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Školski policajci postojali su u crnogorskim školama prije 15 godina. Tokom cijelog dana nadgledali su učenike u školi i dvorištu, pa je tako mogućnost za nastanak nasilja među učenicima bila manja.

„Školski policajac“ bio je pilot projekat Uprave policije koji je trajao od 2005. do 2008. godine.

Iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da je oko 150 policajaca bilo zaduženo za bezbjednost u školama.

„U većini osnovnih i srednjih škola u urbanim sredinama bili su angažovani školski policajci i to po jedan, u prvoj i drugoj smjeni“, napomenuli su iz Ministarstva.

Ideja se, ističu, razvijala po uzoru i iskustvima u regionu, a zasnivala se na obavezi cjelodnevnog boravka uniformisanog policajca u školi i školskom dvorištu.

Iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da su zainteresovani da se taj projekat nastavi, te da su u stalnoj komunikaciji sa MUP-om.

„Spremni smo da čim se steknu uslovi nastavimo sa tom pričom i pružimo svu potrebnu podršku“, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović u emisiji „Stav“ na TVCG je kazao da je nemoguće da svaka škola dobije policajca, s obzirom na broj policajaca u državi.

Istakao je da je dobio uvjerenje od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da će biti pojačane aktivnosti u mjeri mogućeg i da će policajci biti često u dvorištima škole.

Na naše pitanje upućeno Upravi policije ima li sada dovoljno kadra koji bi bio na raspolaganju osnovnim školama, još nijesmo dobili odgovor.

Izvještaj EK za 2022: U poređenju sa prosjekom EU odnos policajaca u Crnoj Gori visok  

U 2021. godini broj policajaca je porastao na 4.586 (sa 4.139 u 2020.) , stoji u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu.

U tom Izvještaju ističe se da je odnos policajaca visok, 730/100.000 stanovnika, u poređenju sa prosjekom EU od 333/100.000 (Eurostat, 2018-2020).

„Međutim, za razliku od većine država članica EU, Crna Gora uključuje graničare u policiji (1.307 članova osoblja), kao i neoperativno osoblje kao što su savjetnici i službenici bez policijskog čina“, navodi se u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu.

Međutim, treba napomenuti da se u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2008. godinu navodi da je u Crnoj Gori 3.940. policijskih službenika. To je znatno manji broj u odnosu na 2021. godinu, a u periodu od 2005. do 2008. godine policajci su bili angažovani ispred osnovnih škola.

Što se tiče djelovanja Ministarstva prosvjete, istakli su da je u toku prethodne godine sprovedeno preko 500 aktivnosti kada je u pitanju vršnjačko nasilje.

Napomenuli su da je Ministarstvo prosvjete realizovalo Program za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori s Akcionim planom 2019-2021. godina.

„Program se oslanja na informacije u kojim situacijama, okolnostima i sa kojim manifestacijama se vršnjačko nasilje i vandalizam dešavaju i evidentiraju“, kazali su iz Ministarstva.

Dok roditelji i nastavnici podržavaju inicijativu da sve osnovne škole dobiju školskog policajca, pozitivan odgovor se, kako trenutno stoje stvari, još uvijek ne može očekivati.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA