Montenegro Prajd 21. oktobra u Podgorici

“Samoodređenje je slogan 11. Montenegro Prajda, jer to pravo pripada svima i ne smije biti privilegija odabranih, niti dovedeno u pitanje”, poručeno je sa pres konferencije, koju su organizovali Kvir Montenegro i Organizacioni odbor Montenegro Prajda.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević,  podsjećajući da će Prajd biti održan 21. oktobra,poručio je da je njegov značaj za demokratiju i društvenu pravdu u Crnoj Gori neizmjeran.

“On predstavlja naš glas, našu snagu i našu odlučnost da se izborimo za ravnopravnost. Želimo da naše društvo shvati da smo dio crnogorske stvarnosti i da zaslužujemo ista prava, poštovanje i ljubav kao i svi ostali njeni građani i građanke. Samim tim, naša borba nije samo za kvir osobe, već sa cijelo društvo. Jedno od tih prava je pravo na samoodređenje”, kazao je Ulićević.

Pravo na samoodređenje je, kako je istakao, nešto što ne bi smjelo biti dovođeno u pitanje, a kamoli osporavano i negirano.

“Svi mi zaslužujemo život u društvu koje poštuje našu jedinstvenost, društvu koje nas podržava i omogućava nam da iskažemo svoju istinu bez straha. Pravo na samoodređenje ne smije biti privilegija odabranih. Samoodređenje za trans osobe značilo bi da Crna Gora garantuje samoodređenje svim svojim građanima i građankama, bez obzira na njihovu pripadnost”, rekao je Ulićević…

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA