„Montefarm nije odgovoran za trenutni zastoj u nabavci onkološkog lijeka“

Montefarm je reagovao na izjavu Komisije za zdravstvo DPS-a, koja je juče pozvala nadležne da što hitnije nabave lijek 5-fluorouracil potreban za liječenje onkoloških pacijenata. Iz Montefarma tvrde da je ta ustanova „na osnovu nepotpunih informacija, paušalno i tendenciozno optužena za trenutni diskontinuitet u nabavci i distribuciji lijeka 5fluorouracil (5FU)“.

„Montefarm nabavke vrši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama raspisivanjem javnih poziva-tendera za potrebe sektora javnog zdravstva. Shodno navedenom za potrebe JZU raspisan je tender za nabavku ampuliranih ljekova br.3823 u avgustu ove godine. Tenderom je tražen i lijek 5fluorouracil za potrebe Onkološke klinike KCCG, međutim nije bilo ponuda od strane dobavljača. U trenutku raspisivanja tendera Montefarm je imao stabilne zalihe lijeka 5FU, a u prilog ovoj konstataciji činjenica je da smo posljednje količine iz skladišta isporučili 23.oktobra, odnosno prethodne sedmice“, navodi se u reagovanju.

Montefarm je, kako kažu,  učinio sve što je u njihovoj nadležnosti da obezbijedi lijek na vrijeme, obavijestio nadležne o postojećem problemu u nabavci usljed administrativnih i zakonskih ograničenja o čemu postoji uredna dokumentacija.

„Zbog svega navedenog KCCG je za potrebe Onkološke klinike sam izvršio nabavku nedostajućeg lijeka. Dakle, lijek je onkološkim pacijentima obezbijeđen još u četvrtak“, navodi se u reagovanju.

Montefarm, kako kažu, nije direktan uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, već raspisuje tendere za njihovu nabavku na koje se dobavljači javljaju i takav status te ustanove je decenijama nepromijenjen.

„Da li će dobavljači dostaviti ponudu ili ne, da li im odgovaraju uslovi tendera koje Zakon o javnim nabavkama diktira, Montefarm nije u mogućnosti da pruži odgovore na ova pitanja, možemo se jedino pitati zašto je i kako decenijama doveden sistem snabdijevanja sektora javnog zdravstva u takav položaj da su nosioci dozvola za uvoz i stavljanje u promet esencijalnih ljekova veledrogerije u privatnom vlasništvu“, zaključuju u reagovanju.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA