Mladi se sve više iseljavaju, država na potezu

Dok se u danima pred popis stanovništva kao ključna pitanja nameću vjerske i nacionalne odrednice, u opštinama na sjeveru strahuju kakve će rezultate dobiti o broju stanovnika.

Potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić kaže da se boji da će novi popis pokazati da u tom gradu ima 50 odsto manje stanovnika, u odnosu na 80-te godine kada je u Beranama živjelo oko 43.000, prenosi RTCG.

Predsjednik opštine Gusinje Sanel Balić navodi da je ta opština još 90-tih pretrpjela konstantno iseljavanje.

„Sad smo došli faktički do minimuma“, požalio se on. 

Kako bi zadržali mlade, u lokalnim samoupravama na sjeveru daju podsticajne mjere. No, to kažu nije dovoljno bez pomoći države.

„Trudimo se da novim projektima, recimo ženskog preduzetništva motivišemo preduzetnice da pokreću biznise i novac za to se svake godine uvećava. Subvencije za mlade preduzetnike je takođe jedna od konkretnih mjera. Opština daje svoj maksimum, ali bez veće podrške centralne vlasti ne možemo učiniti više od toga što radimo“, dodao je Ćulafić. 

Balić navodi da je jedina mjera koju ima opština Gusinje naknada za novorođenčad.

„Prošle godine je bila 100 eura, a sada je 300. Planiramo od naredne godine kreditne linije, gdje će opstina biti garant, da svaki naš građanin koji je zasnovao porodicu ovdje može uzeti novac za pokretanje biznisa“, dodao je Balić.

U Petnjici pored pomoći za novorođenčad, nude i konkretniju podršku.

Samir Agović, prvi čovjek Petnjice tvrdi da pomažu mlade, studente, učenike i mlade bračne parove.

„Mislim da je najveća podrška to što rješavamo stambeno pitanje. Mislim da smo jedna od rijetkih opština koja je za kratko vrijeme zajedno sa dijaspotom uspjela da riješi stambeno pitanje za 20-ak porodica. U Petnjici imamo i vrtić koji je takođe besplatan“, kazao je on. 

Pomoć stiže i od dijaspore.

„Imamo naše ljude iz dijaspore koji pomažu mlade bračne parove sa 1.000 eura“, kazao je Agović. 

Dobar primjer saradnje države i lokalne uprave pokazao se kroz programe koje nudi ministarstvo poljoprivrede. Tako je u Petnjici veliki broj mladih ostao na svojim imanjima.

„Mjera od 10.000 eura za mlade proizvođače mnogo je pomogla Petnjici. Sve su to bile dobre pretpostavke da se mladi odluče da ostaju na ovom prostoru“, zaključio je Agović. 

Šta će pokazati novi popis znaće se uskoro. No, ako se država odmah ozbiljno ne pozabavi pitanjem razvoja sjevera, autobusi puni mladih školovanih kadrova i dalje će svakodnevno ići ka zemljama Zapadne Evrope.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA