Mještani bjelopoljskog sela Dobrinje neće azil za pse u svom komšiluku

Mještani bjelopoljskog sela Dobrinje prije dva dana su se okupili u mjestu Barice, gdje je završena izgradnja privremenog azila za napuštene pse, kako bi nadležnima, Opštini Bijelo Polje i Komunalnom preduzeću „Lim“ poručili da ni po koju cijenu neće dozvoliti da ovaj objekat bude otvoren.

Nakon što su kamioni „Lima“ dovezli kaveze za pse, mještani su stali na put i kazali da će pustiti vozila da se vrate za Bijelo Polje ali da više nikome neće dozvoliti da prođe njihovim putem. Mještanin Dobrinja Nenad Konatar ističe da su oni kada su počeli radovi uputili dopis Opštini, ali odgovor nijesu dobili.

– Mi građani Dobrinja i Milova, koji pripadaju MZ Kanje, po saznanju da se u mjestu zvanom Barice vrše radovi na izgradnji azila za napuštene pse, obavještavamo vas da smo kategorično protiv i tražimo da obustavite radove i odustanete od ovog projekta – istakli smo u našem dopisu na koji se niko nije udostojio da odgovori – kaže Konatar i dodaje da mještane niko nije konsultovao, niti upoznao sa mjerama zaštite iz oblasti ekologije i vodosnabdijevanja i mogućnosti izgradnje zvučnih i vizuelnih barijera.

– Nijesu urađena ispitivanja, niti dobijena odobrenja. Objekat se nalazi na vodoizvorišnom predjelu, u blizini porodičnih kuća i poljoprivrednog zemljišta i na manje od 100 metara od državne granice sa Srbijom. Hemija će da nam zagadi izvorišta, širiće se neprijatan miris, uznemiravaće nas lavež pasa… tako da bi naš život postao nepodnošljiv. Imamo spisak svih nas mještana, sa potpisima da ne pristajemo na ovaj azil – istakao je Konatar.

Mještani Dobrinja ističu da su, pored njihovih, ugrožena i sela Gostun i Alomerske Bare, koja pripadaju Republici Srbiji. Predsjednik Mjesne zajednice Gostun Džibo Alomerović uputio je zahtjev opštinama Bijelo Polje i Prijepolje da se zasutavi izgradnja azila.

– Planirano je prihvatilište za pse na području gdje su brojna vodoizvorišta i poljoprivredno zemljište. Otvranjem azila svima nama bila bi pričinjena nenadoknadiva šteta. Objekat se nalazi na udaljenosti manjoj od 100 metara od administrativne i državne granice Crne Gore i Srbije i nema odobrenja Ministarstva odbrane i MUP-a države Srbije – kaže Alomerović i naglašava da se moraju preduzeti mjere da se ovaj naum onemogući.

Grbović: Narednih dana prihvatilište će početi sa radom

Azil je, kako kaže direktor Komunalnog prduzeća „Lim“ Muradif Grbović, potpuno uređen i spreman da primi prve napuštene pse.

– Stalno se priča o velikom broju pasa lutalica na našim ulicama i traži da se taj problem riješi. Kada smo konačno dobili dozvolu da u Dobrinju adaptiramo nekadašnju farmu krava i sve skoro priveli kraju došli smo u situaciju da taj posao ne možemo završiti. Mještanima nijesu smetale krave, ali im sada smetaju psi. I jedno i drugo su domaće životinje – kazao je Grbović, dodajući da o privremenom azilu očekuju pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu životne sredine.

– Narednih dana, uz asistenciju policije, krenućemo za Dobrinje da završimo finalne poslove i da azil po svim propisima počne sa radom – poručio je Grbović.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA