Mitropolit Joanikije sastao se sa predstavnicima Srba i Crnogoraca iz Skadra

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u Eparhijskom dvoru u Nikšiću, sastao se sa Pavlom Brajovićem, predsjednikom srpsko-crnogorsko nacionalne manjine Udruženja „Morača-Rozafa“ iz Skadra u Albaniji.

Pavle Brajović-Jakoja, predsjednik Udruženja srpsko crnogorske manjine  „Morača-Rozafa“ u Albaniji, pozdravio je mitropolita Joanikija upoznavši ga o dosadašnjem radu srpsko-crnogorsko nacionalne manjine Udruženja „Morača-Rozafa“ iz Skadra, kao i o životu srpskog naroda u Vraki, Skadru i u drugim djelovima Albanije. On je upoznao Mitropolita i o trudovima mnogih koji su pomagali da srpski narod opstane i živi u Albaniji unazad tri decenije.

Pavle Brajović se zahvalio mitropolitu na dosadašnjoj brizi Mitropolije crnogorsko-primorske i  na pomoći, koja je preko trideset godina brinula i sabirala naš narod u Vraki i Skadru, posebno se sjetivši blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog zetsko-brdskog i skenderijskog Amfilohija, koji nije žalio ni truda ni volje da uvijek koliko može pomogne naš narod i crkvu u Vraki i Skadru, i sam uvijek sa radošću dolazio u ovaj drevni sveti grad.

Sa blagoslovom arhiepiskopa albanskog Anastasija i blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i sadašnjeg mitropolita Joanikija, sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve su preko trideset godina odlazili i bogoslužili srpskom narodu na svom maternjem jeziku u novosagrađenoj crkvi Svete Trojice u Vraki.

Pored škole srpskog jezika u Skadru, sa blagoslovom blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, u sklopu kursa srpskog jezika pri Udruženju „Morača-Rozafa“ održavali se i časovi pravoslavne vjeronauke, koje je držao profeor Cetinjske bogoslovije Aleksandar Vujović.

Od Savindana 2009. godine redovno su otpočele da se organizuju proslave Svetog Save, služenjem svete liturgije u crkvi Presvete Trojice u Vraki na praznik, i organizovanjem svetosavskih akademija i svečanosti, koje su sada postale tradiicionalne i nisu se prekidale petnaest godina.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve Mitropolije crnogorsko-primorske i Albanske crkve u crkvi Svete Trojice u Vraki, redovno su služili svete liturgije za najveće hrišćanske praznike, Božić, Vaskrs, Trojičindan, Savindan, Uspenje Presvete Bogorodice i Rođenje Presvete Bogorodice, spomen prenosa moštiju Svetog Arhiđakona Stefana, Svetih Sergija i Vakha, Svetog Nikole i druge. Pored svetosavskih proslava u crkvi, u Udruženju su organizovane i brojne druge duhovne i kulturne svečanoti u Skadru,  promocije knjiga, predavanja, književne večeri, koncerti. Sve ove svečanosti su bile organizovane trudom i ljubavlju predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske sa domaćinima iz Udruženja „Morača-Rozafa“ i Pravoslavnog društva „Sveti Jovan Vladimir“ iz Skadra i njihovih brojnih gostiju iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske.   

Pavle Brajović je pozvao mitropolita Joanikija, da opet posjeti naš narod u Vraki i Skadru, kao što je to redovno činio i blaženopočivši mitropolit Amfiklohije, rekavši da bi im kao i uvijek bila velika čast i blagoslov da dočekaju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u svetom drevnom gradu Skadru.

Foto: Mitropolija

NIKŠIĆ PROGNOZA