Ministarstvo prosvjete: Ispitni centar ponovo da pregleda testove učenika koji nisu položili CSBH

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja.

Kako su kazali, to će biti na način da ni jedan učenik ne bude oštećen. Iz Ministarstva prosvjete i Državne komisije za maturski i stručni ispit izrazili su očekivanje da Ispitni centar ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nisu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik.

„Podsjećamo da je Državna komisija za maturski i stručni ispit na poslednjoj sjednici donijela preporuku Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanje ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nisu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, u skladu sa propisima i uputstvom za ocjenjivanje Ispitnog centra, što je u skladu sa najboljom pedagoškom praksom, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika i značaj ovog ispita za učenike“, istakli su u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuje da, kako su kazali, Ispitni centar pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta budući da “nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje”.

„Napominjemo da će Ministarstvo prosvjete, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita“,  zaključuju u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: Ministarstvo prosvjete

NIKŠIĆ PROGNOZA