Ministarstvo prosvjete danas očekuje preliminarne rezultate ponovljenog testa

Iz Ministarstva prosvjete „Danu“ je juče saopšteno da se najdalje danas očekuje da budu objavljeni preliminarni rezultati ponovljenog vrednovanja testova na eksternom ispitu iz matematike za maturante. Podsjećamo, roditelji i maturanti su 2. juna protestovali ispred tog resora, zahtijevajući da učenici koji su dobili nula bodova zbog, kako tvrde ocjenjivači, prepisivanja, budu ocijenjeni. Nakon što je ministar Miomir Vojinović prihvatio zahtjev, članovi komisija za ocjenjivanje su to odbili, tvrdeći da ne postoji zakonska mogućnost da ponovo ocjenjuju testove. Uslijedila je smjena direktorke i Upravnog odbora Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, koji je zadužen za eksterno testiranje polumaturanata i maturanata.

– Ministar prosvjete Miomir Vojinović nije upisivao „nule“, niti je za to nadležan. Pitanje bodovanja i ocjenjivanja testova je u isključivoj nadležnosti ocjenjivača Ispitnog centra, saopšteno je „Danu“ na pitanje da li su tačni navodi ocjenjivača izneseni u medije da oni nijesu upisivali nule, već ministar i Državna ispitna komisija.

Oni poručuju da je ponovno pregledanje testova jedna od mjera koje je Vlada preduzela u ostvarivanju javnog interesa.

– Prema vladinim mjerama ponovno pregledanje treba da se izvrši u roku od dva dana od dana stupanja na snagu odluke. Novi ocjenjivači su imenovani u skladu sa propisima. Očekujemo da se u toku dana, eventualno sjutra, objave preliminarni rezultati, naveli su juče kratko iz ministarstva.

Iz tod resora ranije su nam kazali da eksterni ispit za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola neće biti ukinut.

Podsjećamo, u aprilu je u javnost procurila prepiska učenika na viber grupi „Druženje“ u toku ispita iz maternjeg jezika. Pojedini nastavnici to su prijavili prosvjetnim vlastima. Rezultati testa objavljeni su prošle sedmice, a nekoliko stotina učenika „palo“ je na ispitu, uz obrazloženje ocjenjivača da su prepisivali, što je utvrđeno na osnovu istovjetnih tačnih i netačnih odgovora. Dio maturanata je kasnije putem iste grupe prepisivao i na ispitu iz matematike, što je takođe objavljeno. Rezultati ovog ispita za sada nijesu poznati.

Izvor: Dan

Foto: Ministarstvo prosvjete

NIKŠIĆ PROGNOZA