Ministarstvo ignoriše nastavnike – putnike

Prosvjetni radnici već tri mjeseca nemaju povratnu informaciju iz Ministarstva prosvjete da li bi i kada mogli da računaju na plaćanje putnih troškova.

Iz tog resora “Vijestima” nijesu odgovorili kada će organizovati sastanak sa prosvjetarima koji traže plaćanje međugradskog prevoza i da li postoji mogućnost da to pravo ostvare u narednom periodu, kao i na koji način.

”Vijesti” su u januaru ove godine objavile da je više stotina prosvjetnih radnika nezadovoljno novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), potpisanim krajem prošle godine, jer i dalje neće moći da ostvare pravo na plaćanje putnih troškova.

Oni tvrde da, uprkos obećanjima Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, nije regulisano pitanje plaćanja međugradskog prevoza zaposlenima u prosvjeti, zbog čega su još u prvoj polovini januara tražili sastanak sa ministrom Miomirom Vojinovićem.

Učitelj podgoričke OŠ “Branko Božović” Mitar Magovčević je kazao da je ministar 23. januara, gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti, rekao da će predstavnike njihovog udruženja “Prosvjetni putnici” primiti na razgovor, ali da se to do danas nije desilo.

”Ministar je obećao da ćemo razgovarati o pitanju plaćanja prevoza prosvjetnim radnicima i ispravljanju decenijske nepravde. Član 16 granskog kolektivnog ugovora koji je obavezivao poslodavca da mora da plaća prevoz zaposlenima ukinut je 2005. godine. Zakon se selektivno primjenjuje u javnom sektoru, a jedino se našim prosvjetnim radnicima u regionu ne plaća prevoz”, istakao je Magovčević.

On je naglasio da prosvjetari traže da se član 16 vrati u GKU, omoguće povlastice prosvjetnim radnicima koji putuju, kako bi po povlašćenim uslovima dobijali i otplaćivali stanove u mjestima u kojima rade, osposobe nova i dozvole stara stajališta u autobuskom i željezničkom prevozu, ali i mnoga druga pitanja.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su u januaru odgovorili da su na koncizan način upoznati sa naslijeđenim, višegodišnjim problemom prevoza prosvjetnih radnika. Kazali su da su spremni da u okviru svojih nadležnosti rješavaju taj problem, iako im to nije zakonska obaveza.

”Potpisivanjem novog GKU preduzeti su koraci u procesu rješavanja problema prevoza prosvjetnih radnika, koji podrazumijeva da se zaposleni sa spiska zaposlenih koji putuju na radno mjesto koje je više od 10 kilometara udaljeno od mjesta prebivališta, prije raspisivanja konkursa na slobodno radno mjesto na neodređeno vrijeme, može preuzeti sporazumno. Direktori ustanova spisak zaposlenih koji putuju dostavljaju i Ministarstvu prosvjete i resornom Sindikatu”, piše u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Magovčević je tada kazao da uprkos obećanjima o plaćanju prevoza i angažovanju autobusa u dvije smjene, danas imaju samo odredbu GKU po kojoj direktor u mjestu boravka može, a i ne mora, da prije raspisivanja konkursa o slobodnom radnom mjestu preuzme zaposlenog koji putuje na posao u drugu opštinu.

”To je, na neki način, bilo i do sada, a ako se zna da oni koji su proglašeni za tehnološke viškove imaju prednost i česta su pojava zbog pada prirodnog priraštaja u mjestima odakle zaposleni putuju, smatramo da je ovo rješenje mrtvo slovo na papiru. Takav model rješavanja problema prevoza je bacanje prašine u oči prosvjetnim radnicima koji i do 200 eura izdvajaju za prevoz od svojih sredstava i prelaze u prosjeku oko 200 kilometara svakog dana”, istakao je on.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA