Ministarstvo ekologije i CZIP organizovali posjetu Ulcinjskoj solani za djecu iz JU “Đina Vrbica”

U susret obilježavanju “Dana planete Zemlje”, Ministarsvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je u saradnji sa NVO CZIP organizovalo posjetu zaštićenom području Parka prirode “Ulcinjska Solana” za djecu iz JU “Ljubica Popović” i JU “Đina Vrbica”.

“Ideja je da se djeci predškoloskog uzrasta, kroz posmatranje ptica i edukativno druženje, skrene pažnja na značaj očuvanja prirode i njenih bogatstava”, poručila je generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode Tamara Brajović.

Ona je podsjetila da se ove godine Dan planete Zemlje na globalnom nivou obilježava po 53. put, te da je to prilika da se stanovnici planete upozore na neophodnost drugačijeg ophođenja prema izvorima zagađenja.

“Upravo je druženje sa najmlađima i generacijama koje dolaze dobra osnova za pozitivne promjene u odnosu prema zaštiti prirode, i da samim tim u budućnosti očekujemo da se nekontrolisano korišćenje prirodnih resursa smanji”, kazala je Brajović.

Ona je istakla da za posjetu nije slučajno izabran prostor Solane Ulcinj, jer je upravo Solana indikator odnosa sistema i društva prema vrijednim i zaštićenim područjima.

“Mi predano radimo na obnovi ovog područja kako bi mu vratili pređašnji značaj. Omogućavanjem uslova za naseobinu i gniježđenje ptica, obezbijedićemo i očuvanje i adekvatno funkcionisanje ovog prostora kao funkcionalnog zaštićenog područja. Solana uskoro treba da dobije svog trajnog upravljača za čiju organizaciju je zadužena Opština Ulcinj i upravo ovih dana očekujemo njihov predlog,” kazala je Brajović.

Ministarstvo ekologije u narednom periodu planira da pokrene set aktivnosti kako bi obilježili još nekoliko važnih datuma, sa ciljem podsjećanja na vrijednosti koje imamo kao bogatstvo prirode.

Foto: MEPG

NIKŠIĆ PROGNOZA