Miljanić: Tužilaštvo još nije saslušalo nove svjedoke o ubistvu Jovanovića, u srijedu će odgovarati zašto

Čelnici tužilaštva i policije odgovaraće u srijedu u „gluvoj sobi“ Vlade Crne Gore na pitanja zašto ni nakon četiri mjeseca nijesu saslušani potencijalni novi svjedoci u slučaju ubistva Duška Jovanovića. To je u emisiji „Okrugli sto“ najavio ministar zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić.

Miljanić, koji je i zamjenik predsjednika Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare, kazao je da će sastanak u srijedu biti održan jer nijesu saslušani potencijalni novi svjedoci o ubistvu Jovanovića.

„Ubistvo Duška Jovanovića je kamen o vratu pravnoj državi Crnoj Gori. Do potpunog rasvjetljavanja tog ubistva pravni sistem je sa velikom prazninom odnosnom rupom. Komisija koja se bavi praćenjem istraga o napadima na novinare došla je do saznanja da neke procedure nijesu urađene kako treba i da neki svjedoci nijesu ni saslušani. Od januara ove godine nemamo odgovor od tužilaštva da li su preporuke komisije ispoštovane, odnosno nemamo odgovor na pitanje da li su osobe koje su direktno vezane kroz određene radnje i koja mogu biti validni svjedoci u slučaju ubistva Duška Jovanovića nijesu saslušani. Četiri mjeseca od tužilaštva ni traga ni glasa“, kazao je Miljanić. 

Kazao je da su u Vladi sagledali cjelokupnu situaciju i za srijedu je zakazana sjednica u „gluvoj sobi“.

„Na koju si pozvani v.v. vrhovnog tužioca (Tatjana Begović) i tužilac iz Višeg tužilaštva kojeg će ona delegirati, direktor Uprave policije (Nikola Terzić), načelnih Specijalnog policijskog odjeljenja (Predrag Šuković), dva tužioca iz komisije i direktor ANB-a (Boris Milić). Otvorićemo karte da vidimo ko ne radi svoj posao ili ko opstruira, što je gora varijanta. Jer ako već toliko vremena nemate jasan odgovor, postavlja se pitanje zašto postoji Komisija koja se bavi praćenjem istraga o napadima na novinare“, kazao je Miljanić.

Podsjetimo, vladina Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinara preporučila je januaru ove godine  istražnim organima da u okviru istrage o ubistvu Duška Jovanovića ponovo saslušaju bivšeg šefa podgoričke policije Milana Vujanovića, radi utvrđivanja šta se desilo sa službenom zabilješkom sačinjenom tokom saslušanja Damira Mandića, u kojoj se opisuje kako je izveden taj zločin.

Preporuka je i da se sasluša Ivan Đukić kao svjedok, a povodom njegovog razgovora sa osobom koja je dovela „Golf 3“ kod Uroša Marčetića radi zatamnjenja stakala, da li tu osobu poznaje, uz ponudu za poligrafsko testiranje. Komisija posebno problematizuje što nije bilo pravih napora da se sačini fotorobot ili obavi radnja prepoznavanja osoba koja je dovela „Golf 3“ iz koje je kasnije pucano na Duška Jovanovića.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA