Mileni Đukanović dvije nagrade u Ljubljani

Profesorica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Milena Đukanović dobitnica je dvije BIG SEE Award nagrade, za modni dizajn i dizajn proizvoda za 2023. godinu. Ove vrijedne nagrade dodijelio joj je BIG – Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Ljubljani. Riječ je o kolekcijama Queen’s Eccentric Mind iz modnog dizajna i Let’s all play! iz oblasti dizajna proizvoda.

Obije kolekcije su bile dio njene prve izložbe „3D štampani snovi“ koju je svečano otvorio princ Nikola Petrović Njegoš 10. marta 2023. godine u Kuslevovoj kući uz podršku Muzeja i galerija Podgorice.

Prva kolekcija Queen’s Eccentric Mind je podržana od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja kroz inovacioni projekat 2022/23. Ova kolekcija je predstavljena i na Munich Jewellery Week -u u martu 2023. godine. Posvećena je kraljici Mileni i napravljena je od smole SLA štampačem.

Druga kolekcija Let’s all play! je rezultat saradnje sa Zavodom za školstvo Crne Gore kroz projekat „Razvoj inkluzivne politike, kulture i prakse u sistemu obrazovanja“ gdje su „3D modelovane i „3D štampane igračke za djecu sa smetnjama u razvoju od reciklirajućih materijala sa osvrtom na crnogorsku kulturnu baštinu. Deset „3D odštampanih setova poklonjeno je osnovnim školama u raznim djelovima Crne Gore.

Naučni rad o ovom projektu publikovan je i kao poglavlje u Springer monografiji: „ Jovanović, M., Ðukanovic, M., Marić, A., Medin, A. (2023). 3D Printed Toys for Children with Disabilities – Study Case in Montenegro. In: Karabegovic, I., Kovačević, A., Mandzuka, S. (eds) New Technologies, Development and Application VI. NT 2023. Lecture Notes in Networks and Systems, vol 687. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-31066-9_29.

Na svečanoj dodjeli nagrada BIG SEE Award u Ljubljani, 5. i 6. oktobra prisustvovala je i Anita Marić, savjetnica za inkluzivno obrazovanje u Odsjeku za istraživanje i razvoj Zavoda za školstvo Crne Gore.

BIG SEE Awards pokrenute su kao regionalne nagrade za sistematsko istraživanje i promociju kreativnog i poslovnog potencijala Jugoistočne Evrope. S ambicijom povezivanja kreativnosti van regionalnih granica, prerasli su regionalne okvire i postali internacionalni. Danas BIG SEE Awards doprinose promociji jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, enterijeru, drvetu, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu širom svijeta.

BIG je u praksi „krov“ za razne ubjedljive i kreativne poduhvate. Okuplja 340 miliona ljudi iz 21 zemlje u onom za šta osjećaju i tvrde da su dio najkreativnijeg regiona u svijetu koji čine: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Kosovo, Malta, Severna Makedonija, Republika Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Turska.

Njegova svrha je da približi snažne kreativne prakse publici svuda u širem regionu. Kao izdavač (časopis HIŠE), organizator događaja (Mjesec dizajna u Ljubljani, BIG SEE Architecture, BIG SEE Awards ) i sada, upravljajući novom BIG SEE kreativnom platformom, BIG okuplja pojedince, institucije i kompanije kako bi istražili i proslavili sve što ovaj dinamični region ima da ponudi.

Foto: UCG

NIKŠIĆ PROGNOZA