Milatović: Edin i Luka svijetu pokazali da nas krase vrline hrabrosti, humanosti i solidarnosti

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odlikovao je medaljama za hrabrost kapetana duge plovidbe Edina Šehića iz Bara i humanistu Luku Vučkovića iz Budve.

Iz Milatovićevog kabineta podsjećaju da je Šehić, 8. aprila 2022. godine, uspješno koordinisao akcijom spašavanja 16 članova posade broda koji je tonuo u Gvinejskom zalivu, 300 nautičkih milja udaljenosti od najbliže obale.

Milatović je ocijenio da Šehićeva hrabrost „podsjeća na snagu ljudske dobrote i spremnosti da se pomogne drugima u najtežim trenucima“.

“Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da taj čin dolazi od čovjeka koji je iz Crne Gore, čime smo svijetu još jednom pokazali da naš narod krase vrline hrabrosti, humanosti i solidarnosti”, kazao je Milatović.

Uručujući odlikovanje Vučkoviću, koji je 20. oktobra ove godine, rizikujući sopstveni život, spasio muškarca iz uzburkanog mora nadomak Budve, Milatović je istakao da „ljudi poput Luke i djela koja čini daju nadu u bolje sjutra“, te da „čovjek nije ono što radi, piše ili govori, nego način na koji živi život“.

“Ova dva velika čovjeka, svojom žrtvom su učinili da svi u Crnoj Gori budemo ponosni kao pojedinci, društvo i država jer njihova plemenitost, humanost i solidarnost koju su djelom pokazali, predstavljaju primjer koji bi svi trebali da slijedimo, gradeći bolju budućnost za našu djecu”, rekao je Milatović.

Medalja za hrabrost kojom su odlikovani Šehić i Vučković dodjeljuje se za djelo lične hrabrosti u bezbjednosti građana i države, izvan i iznad zahtjeva dužnosti.

Foto: Predsjednik Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA