Milačić položio vijenac povodom 24. godišnjice bombardovanja Murina: Predaćemo Rezoluciju o osudi zločina

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić zajedno sa delegacijom Prave Crne Gore iz Podgorice, Berana i Plava položio je vijenac povodom 24. godišnjice bombardovanja Murina.

Iz Prave Crne Gore je saopšteno da je na vijencu ispisano: „Živite vječno“.

U NATO bombardovanju Murina, 30. aprila 1999. godine, stradalo je šest civila, od kojih troje djece, a povrijeđeno je osam građana, i oštećen niz objekata.

„Na današnji dan sjećamo se Julije, Olivere, Miroslava, Milke, Vukića i Manojla. Njihova nedužna srca prestala su kucati prerano, a nepravda koja ih je nemilosrdno otrgla iz zagrljaja najbližih još uvijek nije pobijeđena. Bezbrižni i nevini kako to samo djeca mogu biti u trenutku kada su nemilosrdno ubijeni Miroslav, Olivera i Julija nisu imali nikakve veze sa sukoboma, ratovima, sa politikom. Zajedno sa Vukićem, Milkom i Manojlom stradali su od NATO bombi zla, ostavivši iza sebe svoju malu varoš, svoje porodice i sve nas da ih pamtimo i čuvamo od zaborava, tragamo za istinom i pravdom. Zlokobni zvuk NATO aviona danas se ne čuje, ali Murino i dalje tuguje. Murino čuva sjećanje na krvavi april u kome su stradali nedužni ljudi i djeca kao žrtve nemilosrdne agresije“, istakao je Milačić.

On je dodao da do danas još niko nije odgovarao za ovaj zločin, te da se niko nije zvanično izvinio, niti je porodicama isplaćena otšteta.

„Ne smijemo zaboravljati naše žrtve, ne smijemo zaboravljati Murino, malu varoš koja i danas ječi od bola za djecom kojoj je oduzet san da postanu odrasli ljudi. Kod spomenika koji svedoči njihovom stradanju, uz zapaljenu svijeću pomolili smo se za njihove duše i još jednom dali obećanje da nikada nećemo zaboraviti. Skupština Crne Gore duguje zvaničnu osudu ovog zločina pa će Prava Crna Gora u skupštinsku proceduru već u toku naredne sedmice predati Rezoluciju o osudi zločina u Murinu, kao minimum zvaničnog pijeteta prema našim žrtvama“, poručio je Milačić.

Foto: Prava Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA