Mićanović: Tužno da se u Crnoj Gori razvoj ogleda kroz devastiranje prirodnog područja

Tužno je da se u Crnoj Gori razvoj, u najvećem broju slučajeva, i dalje ogleda kroz devastiranje nekog prirodnog područja, kazala je iz Crnogorskog društva ekologa Andrijana Mićanović.

Od 28. aprila do 2. maja Crnogorsko društvo ekologa organizuje kamp kako bi upoznali širu javnost o potencijalima Komarnice  i o tome kakav će biti uticaj izgradnje hidroelektrane na tom području.

„Fokus kampa jeste da upoznamo širu javnost sa potencijalima Komarnice, da istaknemo šta se planira na rijeci Komarnica, jer dosta ljudi ne zna da se tu planira velika hidroelektrana koja bi nepovratno promijenila cijelo područje i devastirala životnu sredinu“, istakla je Mićanović.

Kazala je da je cijeli koncept zaštite životne sredine u Crnoj Gori zbunjujući.

„Komarnica je zaštićeno područje i mi ne bi trebali da protestujemo. Ona je prije svega park prirode, spomenik prirode, granično područje sa UNESCO  prirodnom baštinom“, istakla je Mićanović. 

Jako je, kako kaže, tužno što moramo da branimo područje koje je zaštićeno i gdje se ne smiju sprovoditi takve akcije.

Poručuje da ova inicijativa okuplja grupu građana uključujući novinare, umjetnike, planinare i sve ljude koje prirodu posmatraju na drugi način.

„Mi jesmo bogata zemlja što se tiče prirodnih resusra ali nismo toliko bogati da možemo da dozvolimo da jedan od najdubljih i najljepših područja damo tako za izgradnju hidroelektrane“, kazala je Mićanović.

Mićanović smatra da postoje alternative, pošto su rađene studije i analize koje pokazuju zašto taj projekat izgradnje hidroelektrane na Komarnici nije nužan i zašto nije pametan.

„Mi uporedo sa drugim stvarima želimo da predstavimo drugu perspektivu razvoja cijele Crne Gore na primjeru Komarnice“, istakla je ona.

Od 28. aprila do 2. maja preko profila Spasimo Komarnicu, otvorene su prijave za sve koji žele da budu dio kampa. 

„Kroz dva aktivna dana učesnike kampa upoznaćemo sa onim najbitinijim turističkim potencijalima i još mnogo aktivnosti, kao što su uživanje u muzici i druženje“, poručila je Mićanović.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA