Mićanović: Prijemni ispit potrebno uvesti na većini programa

Prorektor za nastavu na Univerzitetu Crne Gore (UCG), Veselin Mićanović, saopštio je da je potrebno promijeniti Pravilnik o upisu na osnovne studije, koji bi trebao da podrazumijeva prijemni ispit, ako ne na svim, onda na većini studijskih programa. U Jutarnjem programu TVCG je istakao da su Ministarstvu prosvjete i ranije predlagali da se donese novi Pravilnik.

Univerzitet Crne Gore (UCG) uputio je nedavno inicijativu za izmjenu Pravilnika, koja podrazumijeva i prijemni ispit za upis u prvu godinu studija na državnom fakultetu.

Mićanović se pozvao i na Zakon o visokom obrazovanju, koji definiše način upisa na 1. godinu osnovnih studija. Ukazuje da je, prije promjena Pravilnika, potrebno izmijeniti Zakon.

Prema postojećem pravilniku, podsjeća on, definisano je obavezno polaganje prijemnog ispita za upis master studija dok je polaganje prijemnog ispita za upis osnovnih studija predviđen samo za neke studijske programe i on se dosljedno primjenjuje.

Dodaje da su prijemni ostali aktuelni za vrlo malo studisjkih programa, poput medicine, arhitekture, umjetničkih fakulteta…

Na pitanje o ekstrernoj maturi i njenom sprovođenju u crnogorskim srednjim školama, Mićanović kaže:

„Eksterna matura osmišljena je kao da prohodnost najboljih srednnjoškolaca ka studijskim programima. Pitanje je njen način primjene i ovjektivnost. Nijesam siguran za ukidanje eksterne mature, potrebno je opsežnije istraživanje.“

Smatra da neće doći do ukidanja ekstrene provjere.

„Mislim da Ministarstvo neće pribjeći toj ideji, na taj način bi srednjoškolce stavio u drugi rang u odnosu na njihove vršnjake iz regiona“, kazao je Mićanović na TVCG.

Ističe da je ozbiljnost nivoa sprovođenja eksterne mature upitan.

Na budžetu 3.174 mjesta

Konkurs za upis na Univerzitet Crne Gore biće objavljen 1. jula.

Prijava na konkurs se podnosi 3. i 4. jula 2023. godine do 16 sati, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi.

Konkursom je predviđeno 3.174 mjesta na državnom budžetu.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA