Metar bukovih drva 65, a cerovih 75 eura

Počela je sezona spremanja drva za zimu. Pojedini građani su odlučili da se već sad obezbijede sa ogrijevom jer strahuju da će za par mjeseci cijene biti znatno veće. Ističu da su drva skupa i da je njihova nabavka veliko opterećenje i udar na džep. Za razliku od njih prodavci poručuju da su drva malo poskupila u odnosu na prošlu godinu, ali najavljuju da će od avgusta ogrijev biti još skuplji.

„Metar bukovih drva košta 65 eura, a cijepanih 75 eura, dok metar cerovih drva košta 70 eura, a cijepanih 80 eura. Drva su skupa jer ih malo ima, a od avgusta biće skuplja“, kažu prodavci.

Dakle, za deset metara koliko se obično kupuje treba izdvojiti od 650 do 800 eura što samo po sebi govori da je to nemoguće izdvojiti od penzije odnosno plate. Za tu količinu ogrijeva idu dvije prosječne penzije pa će vjerovatni mnogi dimnjaci ostati čisti.

Da su drva za ogrijev skupa smatra Božidar Đurović.

„Ja se grijem na drva jer smatram da je to grijanje sigurnije. Struja nije skupa, ali drva jesu. Vjerujem da će kasnije, kada krene sezona grijanja, metar drva biti i 100 eura. Ja živim u kući i navikli smo na ovu vrstu grijanja. Svake godine kupujem bukova drva i za zimu mi treba šest do sedam metara. To nije velika količina“, navodi Đurović.

Podgoričanin Boro Rajković smatra da je ogrijev preskup.

„Živim u stambenoj zgradi gdje ne postoji podrum pa smo prinuđeni da se grijemo na struju. Ja bih se inače, sa zadovoljstvom grijao na drva jer bez toga nema grijanja. Zaista su sadašnje cijene ogreva previsoke. Drva nikad nisam kupovao ali znam da im je prošle godine cijena bila do 45 eura po metru. Ove cijene sada su previsoke, neopravdano. Mnogima će to biti odlučujući faktor da promijene navike i pređu na neki drugi sistem grijanja“, poručuje Boro Rajković.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA