MERT: Sanirani zaštitni zimski nasipi na Adi Bojani

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera saniralo je zaštitne zimske nasipe na Adi Bojani, koji su oštećeni početkom decembra u olujnom nevremenu koje je pogodilo Ulcinj.

Iz tog Vladinog resora saopštili su da je sanaciju, kao i izgradnju zaštitnog nasipa, izvelo preduzeće Zaštita prostora Crne Gore.

Kako su naveli, Ministarstvo već treću godinu zaredom sprovodi hitne mjere zaštite plaže i imovine Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera od intenzivne erozije.

„Projekat zaštitnih vještačih dina rezultat je saradnje sa italijanskim ekspertima za eroziju plaža, kroz projekat Rehabilitacija Ade Bojane, finansiran iz IPA fonda, a koji Ministarstvo sprovodi već tri godine“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je cilj projekta upoznavanje dinamičkih obalnih procesa, koji dovode do erozije Ade Bojane, sa ciljem pronalaska rješenja za dugoročno održivo upravljanje tim područjem.

„Pred početak ljetnje turističke sezone, zaštitne dine će biti poravnjane kako bi se obezbijedio nesmetan pristup plaži“, navodi se u saoštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je na sjednici Vlade u oktobru usvojena informacija o trenutnom stanju i potrebi sprovođenja kratkoročnih mjera izgradnje vještačkih nasipa, radi prevencije štete imovini HTP Ulcinjska rivijera izazvane erozijom na Adi Bojani i obezbjeđivanja uslova za narednu turističku sezonu.

Foto: MERT

NIKŠIĆ PROGNOZA