Menadžment RTCG otvoren za dijalog sa sindikatima

Menadžment Radio Televizije Crne Gore spreman je danas da potpiše Kolektivni ugovor koji daje veća prava od prethodnog i predviđa veća primanja od inicijalnih zahtjeva oba sindikata, poručio je generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić. Iz Sindikata zaposlenih, s druge strane međutim kažu da su ponuđeni koeficijenti značajno umanjeni u odnosu na njihov prijedlog, pa za ponedjeljak najavljuju štrajk upozorenja.

„Prema prijedlogu koeficijenata na koje je juče Ministarstvo finansija dalo saglasnost, zarade zaposlenih u Javnom servisu iz grupe zanimanja D, biće iznad državnog prosjeka i inicijalnog zahtjeva oba sindikata RTCG-a“, kazao je generalni direktor Boris Raonić.

Na osnovu tog modela o povećanju zarada, snimatelj kamerman kojem je prosječna plata 502 eura, imao bi 619 eura. Umjesto dosadašnjih 489 kurir vozač imao bi platu 608 eura. Stariji montažer koji sada prima 510, prema novom modelu obračuna imao bi 627 eura. Novinar 3 umjesto 515 primao bi 631 euro, a majstor snimatelj – kamerman umjesto 631 imao bi 715 eura. Riječ je o zaposlenima sa završenom srednjom školom i šestim stepenom stručne spreme. Sve ove zarade biće i veće u zavisnosti od godina staža, jer je u ovom primjeru uračunat prosjek od 21 godine.

Niko iz dva Sindikata RTCG-a danas nije htio pred kameru. Iz Sindikata zaposlenih RTCG-a na fejsbuk stranici su objavili da su ponuđeni koeficijenti značajno umanjeni u odnosu na njihov prijedlog, te da nije istina da bi radnici, shodno ponuđenim koeficijenti trebalo da dobiju povećanje od 28 odsto, kako tvrdi menadžment. Zato će, kako poručuju, u ponedjeljak organizovati štajk upozorenja.

Generalni direktor Boris Raonić, s druge strane, kaže da mu je žao što je jedan od Sindikata odlučio da započne štrajk uz poruku da su vrata menadžmenta za dijalog i dalje otvorena.

NIKŠIĆ PROGNOZA