Menadžer Opštine Andrijevica: Za infrastrukturu obezbijeđen milion eura

Svečanom sjednicom lokalnog parlamenta juče je u Andrijevici obilježen Dan opštine. Predsjednik Skupštine opštine Mladen Đukić podsjetio je da je 17. jula 1941. godine na Crvenim prlima pukla prva ustanička puška u ovom kraju, čime je, kako je kazao, zahvaljujući opštenarodnom ustanku, Andrijevica postala prvo oslobođeno mjesto u porobljenoj Evropi.

– Ovaj slavni datum nas obavezuje da ga obilježavamo na dostojanstven i uzvišen način i da, njegujući napredne ideje, nikada ne zaboravimo one koji su, boreći se protiv mračnih ideologija, trasirali put pravde, jednakosti i civilizacijskih vrijednosti – naglasio je Đukić, prenosi Dan.

O aktivnostima lokalne uprave i njenom budućem radu u ime predsjednika Opštine Željka Ćulafića, koji je zbog bolesti bio spriječen da prisustvuje svečanoj sjednici, govorio je menadžer Opštine Miloš Čukić. On je kazao da su odgovorni u lokalnoj upravi, u izazovnom periodu, predano radili i odgovarali postavljenim zadacima i obavezama i dali puni doprinos da Opština Andrijevica sa javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač, bude istinski servis svih građana. Istakao je da je i pored skromnog budžeta, raznih nepovoljnih okolnosti i političke nestabilnosti u prethodnom periodu Opština realizovala znatan broj projekata koji će unaprijediti životni standard građana Andrijevice.

– U dijelu unapređenja infrastrukture Opština Andrijevica je kroz svoj i kroz državni budžet investirala dosad blizu milion eura u sanaciju i asfaltiranje puteva u više mjesnih zajednica. U ovom mandatu asfaltirali smo preko 12 kilometara puteva, a u toku tekuće godine taj trend će se nastaviti. Jedna od najbitnijih stvari koju smo uradili ove godine je da je Opština Andrijevica potpisala ugovor sa Upravom za kapitalne projekte o korišćenju milion eura za razvoj i unapređenje infrastrukture na teritoriji opštine Andrijevica. To je mjera podrške Vlade za našu i ostalih 13 opština iz modela ekonomskog državljanstva. Ovim sredstvima znatno će se unaprijediti lokalna infrastruktura. Čim sredstva budu operativna Opština će sprovesti sve neophodne postupke i mjere kako bi ih efikasno iskoristili – naveo je Čukić, dodajući da će se za izgradnju seoskih vodovoda uložiti 200.000 eura.

Čukić je naglasio da su redovno izdvajana sredstva za funkcionisanje lokalne samouprave, uredno vršeni transferi institucijama, pojedincima i drugim potrošačkim jedinicama.

– Sve zarade, zaključno sa današnjim danom, isplaćene su u predviđenom roku sa svim porezima i doprinosima. Opština Andrijevica jedna je od rijetkih opština u Crnoj Gori koja sve svoje obaveze uredno i redovno servisira – istakao je Čukić.

Uredno servisirane mjere iz sfere socijalne politike

Miloš Čukić je kazao da je Opština finansirala i finansira mjere iz sfere socijalne politike.

– Vratili smo studentima stipendije, uvrstili isplatu nadoknada za norođenčad, pospješili socijalna davanja i vršili prevoz učenika. Takođe, Opština podržava razvoj poljoprivrede, tako da se godišnje izdvaja 50.000 eura za finansiranje mjera u oblasti poljoprivrede. Znatna sredstva se izdvajaju i za unapređivanje kulture i sporta i, u skladu sa mogućnostima, finansira rad registrovanih sportskih klubova na teritoriji opštine i rad nevladinih organizacija – naglasio je Čukić, dodajući da se posebna pažnja pridaje razvoju turizma.

Foto: Dan

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA