Međunarodna noć slijepih miševa na Trgu republike

Da li su slijepi miševi stvarno slijepi, da li piju krv i da li ih treba izbjegavati jer će se zalijepiti i uplesti u kosu – na sva ova i još mnogo pitanja u vezi sa jedinim letećim sisarima na svijetu odgovor ćete moći da dobijete tokom Međunarodne noći slijepih miševa koja se obilježava u Podgorici.

Interesantnim programom namijenjenim zainteresovanoj javnosti, a prevashodno djeci, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obilježiće ovaj značajan datum 28. avgusta 2023. godine sa početkom u 19 časova na Trgu republike u Podgorici.

Iz NPCG su pozvali sve zainteresovane, a posebno najmlađe, da učestvuju u promotivno-edukativnim aktivnostima koje će se odvijati na platou između nove zgrade Opštine i Biblioteke “Radosav Ljumović”.

„Noć ima tematski karakter, pa pozivamo djecu da svojim kreacijama, radovima, maskama uljepšaju naš događaj. Biolozi JPNPCG približiće im na zanimljiv način život i karakteristike ove ugrožene životinjske grupe sisara, a posebna pažnja biće posvećena razgovoru o značaju njihove zaštite“, poručuju iz NPCG. 

Programom je predviđeno organizovanje kvizova, edukativna radionica za djecu, prezentacije, kao i dodjela nagrada za najbolje dječije crteže.

 (Foto: NPCG )

Međunarodna noć slijepih miševa obilježava se u preko 30 evropskih država, počev od 1997. godine, pod okriljem Sporazuma o zaštiti populacija evropskih slijepih miševa (EUROBATS), a ima za cilj da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja zakonom zaštićene ugrožene populacije slijepih miševa.

Slijepi miševi su druga po veličini grupa sisara u svijetu i broje preko 1.300 vrsta. Sve vrste slijepih miševa zaštićene su nacionalnim zakonodavstvom. Osim toga, slijepi miševi se nalaze na međunarodnim direktivama, konvencijama i sporazumima kojima se države potpisnice, među kojima je i Crna Gora, obavezuju da ih štite, kao i njihova staništa. Globalno su ugrožene životinje koje uživaju međunarodnu zaštitu UNEP-a kroz Konvencije o migratornim vrstama (CMS) i Sporazum o zaštiti evropskih populacija slijepih miševa (EUROBATS).

Međunarodni sporazum o očuvanju evropskih populacija slijepih miševa (EUROBATS) zaključen je 1991. godine. JPNPCG je u avgustu 2021. godine po prvi put obilježilo Evropsku noć slijepih miševa u NP Skadarsko jezero.

Foto: NPCG

NIKŠIĆ PROGNOZA