Martinović: U borbi protiv krivolova potrebna sistemska podrška

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) nemaju dovoljno sredstava za borbu protiv krivolova, kazao je direktor tog javnoj preduzeća Vladimir Martnović i zatražio adekvatnu podršku policije i tužilaštva.

On je rekao da su nadzornike Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero tokom obavljanja svojih radnih obaveza sinoć napale osobe koje su zatekli u nelegalnim aktivnostima, odnosno, u krivolovu.

“Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima”, naveo je Martinović u saopštenju.

On je zatražio adekvatnu podršku policije i tužilastva.

“Mnogima ne odgovora naša borba protiv krivolova, nadzornici su ugroženi i zahtijevamo sistemsku podršku kako bi se izborili sa biznisom vrijednim stotinama hiljada EUR”, rekao je Martinović.

On je poručio da će nastaviti istim intenzitetom da se bore protiv krivolova i da ih ovakvi i slični pokušaji neće poljuljati u snažnoj borbi za zaštitu najvrijednijih područja Crne Gore.

Martinović je kazao da, ukoliko nekome još nije jasno zbog čega u NPCG zarade uvećane po drugi put u junu, i zašto se prihodi troše na zarade, treba da pogleda snimak sinoćnjeg incidenta i procjeni koliko treba da bude plaćen čovjek koji rizikuje svoj život da bi zaštitio nacionalne resurse i prirodna bogatstva koja su na meti nesavjesnih pojedinaca.

On je napomenuo da JPNPCG i dalje nema dovoljno sredstava za takvu borbu, “jer osim što treba platiti ljude, treba im obezbjediti sredstva za rad, bolju opremu, plovila, sredstva prinude, a to sve košta”.

“Zato nam je i potrebna podrška institucija na svim nivoima i pomoć države kako bi nesmetano radili na očuvanju najvrijednijih područja Crne Gore i iskorijenili sve nelegalne aktivnosti u nacionalnim parkovima”, zaključio je Martinović.

Foto: NPCG/Arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA