MANS o pokušaju Vlade da usvoji Antimafija zakon: Obećana pravda, a nudi se selektivnost

Novi pokušaj premijera Dritana Abazovića i ministra pravde Marka Kovača da na mala vrata proguraju takozvani „anti-mafija zakon“, nastavak je njihovih ličnih i kampanja političkih partija koje se bore za cenzus, saopšteno je iz MANS-a.

MANS je danas pozvao poslanike crnogorskog parlamenta da ne učestvuju u još jednom gaženju javnog interesa i nesporne potrebe građana da nakon 30 godina nepravde dobiju zakon koji neće raditi u korist kriminalaca i korumpiranih državnih funkcionera.

„Javnost je iz medija saznala da Vlada Crne Gore po hitnom postupku predlaže izmjene zakona koji se odnose na oduzimanje imovine stečene kriminalom, Sudski savjet i sudije, kao i na Zakon o parničnom postupku. Ni jedan od tih zakona nije bio na javnoj raspravi, dok je su izmjene Zakona o parničnom postupku usvojene na telefonskoj sjednici Vlade“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Skupština već jednom odbila da razmatra predložene izmjene zakona o oduzimanju imovine, nakon kritika eksperata Evropske komisije i civilnog društva zbog selektivnosti i neusklađenosti sa standardima, kao i nedostatka javne rasprave. Tekst ovog predloga je objavljen tek nakon što je upućen Skupštini na razmatranje.

Kako dodaju, nekoliko nedjelja kasnije, ponovo bez bilo kakvog učešća javnosti, Vlada predlaže ove zakone i to u toku predizborne kampanje.

„Sudeći po prethodnom tekstu zakona i dosadašnjoj praksi ove Vlade, veoma smo zabrinuti da će i kvalitet ovoga zakona biti upitan. Rupe koje su postojale u prethodnom predlogu Zakona su bile takve da bi kriminalcima omogućile da zadrže imovinu i naplate odštetu od države, baš kao što je to urađeno u slučaju Šarića i Kalića“, kazali su iz MANS-a i dodali da je zahvaljujući Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu organizovana neka vrsta javne rasprave kroz koju su upravo otkrivene tako velike rupe u zakonu, da radna vrupa tog Odbora nije mogla da ih popravi amandmanima.

Sada, kako kažu, Vlada ponovo krije izmjene i predlaže ih Skupštini po hitnom postupku, bez bilo kakvih konsultacija.

„Insistiranje na ovakvoj praksi, uprkos upozorenjima domaće i međunarodne javnosti, otvara veliki prostor za zaključak da pojedinci iz Vlade svjesno i namjerno predlažu izmjene zakona koje pogoduju kriminalcima jer u tome imaju neki lični interes“, kazali su iz MANS-a.

Podsjećaju poslanike da građani decenijama čekaju na pravdu i da bi usvajanjem selektivnih zakona pokazali da ona nije dostižna već je predmet trulih političkih kompromisa.

Usvajanje ovako važnih zakonskih rješenja zahtjeva političku stabilnosti i široki koncenzus svih zainteresovanih starna, lišen političkih kalkulacija i uz ulaganje dodatnih napora da kompletan proces bude što je moguće više transparentan, zaključuju u saopštenju.

Foto: MANS

NIKŠIĆ PROGNOZA