Lelovića drugi put za godinu ujeli psi lutalice, država ne reaguje

U Bijelom Polju ne prođe nijedan dan da se ljekarima ne javi makar jedan građanin zbog ujeda pasa lutalica.

Tako je Bjelopoljac Milenko Lelović već drugi put za godinu bio žrtva napada.

I dok građani strahuju za svoju bezbjednost, nadležni tvrde da su im vezane ruke. 

„Problem u Bijelom Polju je što pasa ima previše na ulicama, a institucije ne reaguju. Štiti ih zakon, ne smiješ im ništa, a kad te ujede tad je kasno. Nisam jedini kog je ujeo pas posljednjih dana. Provjerite u Hitnoj, ima sigurno pet-šest ljudi koji su naletjeli na njih“, požalio se Lelović. 

U Hitnoj pomoći su u posljednja dva mjeseca registrovali 32 građana sa ranama od ujeda pasa. Iako brojke upozoravaju, nadležni nemaju rješenje. 

U Komunalnom preduzeću kažu da su im ruke vezane, a na pitanje šta da građani učine kad ih pozovu da prijave problem, odgovaraju: „Nažalost, ništa“. 

Kako kaže Muradif Grbović iz Komunalnog preduzeća „Lim“ u Bijelom Polju, ne smiju premjestiti psa sa jedne lokacije na drugu. 

„Ne smijemo psa da ga uhvatimo, ako nemamo mjesta da ga smjestimo u azil“, pojasnio je on. 

U opštini kažu da trenutno nemaju novca za izgradnju azila, iako je to bilo predviđeno budžetom još 2016. godine. U azilu u Beranama odavno više nema mjesta, pa će se bjelopoljsko Komunalno preduzeće obratiti Upravi za bezbjednost hrane kako bi dobili saglasnost da sterilišu napuštene životinje. 

„Potrudićemo se da na taj način umanjimo ovaj problem“, zaključio je Grbović. 

Foto: RTCG, Mreža

NIKŠIĆ PROGNOZA