Lekić: Ono što sam govorio 1999. mislim i danas

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić podsjetio je na svoje gostovanje na jednoj italijanskoj televiziji od prije 25 godina, na 43. dan od NATO bombardovanja i istakao da svoje poglede koje je tada javno iznosio u pogledu te akcije, nije ni danas promjenio.

„Jedan video četvrt vijeka poslije, tačnije na 43. dan NATO bombardovanja. Prilog koji ilustruje stepen razaranja naročito Srbije, ali s osvrtom i na Crnu Goru. Drugi snimci i prilozi su ilustrovali nesreće naroda na samom Kosovu. Na ovom snimku je posebno impresivno prebacivanje civilizovanih i poniženih Novosađana skelama nakon vandalskih bomardovanja mostova. Svoje autonomne poglede koje sam tada javno iznosio u Italiji, pa i ovoj emisiji, nisam ni danas promjenio. A nakon 25. godina od NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru tema ostaje aktuelna i polemička“, navodi Lekić.

Polemika, kako je naveo, u objavi na FB može ići u dva pravca uticaj na geopolitičko prekomponovanje prostora bivše Jugoslavije i posljedice na međunarodne odnose, imajući u vidu „legalizovanje“ oružane agresije na suverenu zemlju, suprotno normama međunarodnog prava i sistema Ujedinjenih Nacija.

„Drugi su zaključili – ‘zašto ne bismo to mogli i mi’. Svijet je danas u stanju nepostojanja elementarnih pravila. Bez kontrole naginje daljoj haotizaciji. Ka novim, pa i zastrašujućim scenrijima. I to je dominantan komentar u cijelom svijetu. Očigledno je da oba efekta intervencije 1999. na balkanske i globalne prilike, su proizveli i ostavili velike probleme“, zaključio je Lekić.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA