Laušević: Veliki kašalj se može spriječiti vakcinacijom, na terenu možda teže stanje

Institut za javno zdravlje (IJZ) registrovao je povećan broj slučajeva oblijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom „veliki kašalj“.

Epidemiolog IJZ Dragan Laušević rekao je da se bolest može spriječiti vakcinacijom.

Kazao je da žele da što prije reaguju i da spriječe eventualne dalje posljedice.

„Do sada su otkrivena 22 slučaja i osam u laboratoriji na ispitivanju. Na terenu je možda još i teže stanje“, rekao je Laušević, prenose Vijesti.

Dodao je da duži niz decenija nije bilo problema sa „velikim kašljem“ i da je povećan broj oboljelih među adolescentima.

„Jedna od preporučenih mjera je da se dok se ne utvrdi od čega smo bolesni da nosimo maske i da se ne približavamo odojčadima. Očekujemo povećani broj respiratornih infekcija u budućnosti“, kazao je Laušević.

Laušević je ponovio da je važno zaštiti najranjivije, a da je jedno od djelotvornih sredstava vakcinacija.

„Vakcina ima dovoljno. Roditelji čija djeca nisu primila vakcinu mogu od danas već da povedu djecu“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara da li smo na pragu epidemije Laušević je kazao da čim je povećan broj slučajeva u odnosu na ranije to znači da je epidemija započela i dodao da „sve zavisi od toga da li ćemo se vakcinisati“.

On je, odgovarajući na pitanje kakva će biti praksa vakcinacije, rekao da će za sve biti obezbijeđeni termini i u toku vikenda.

„To će biti dopunska mjera za one roditelje koji ne mogu da stignu radnim danima“, dodao je Laušević.

Epidemiolog Milko Joksimović rekao je da tri doze vakcine primaju djeca u prvoj godini.

„Sa dva, četiri i šest mjeseci života, koje bi trebalo da ih zaštite. Do pete godine prima se još jedna, prije škole. U program vakcinacije predloženo je da se revakcinišu djeca još jednom pred polazak u školu. Djeca koja prime tri vakcine i prime jednu revakcinu imaju imunitet koji traje do četiri godine, da bi se sačuvali u najranjivijoj dobi“, objasnio je Joksimović.

Da se bolest ne bi proširila bitno je da se oboljeli isključi od kolektiva, da ne ide u školu, na posao, vrtić…Kašalj traje dvije sedmice i moguće ga je liječiti antibioticima.

To je kazao epidemiolog Adis Martinović i dodao da petog dana osoba prestaje da bude zarazna, od trenutka početka antibiotske terapije.

„Kod najbližih, sa kojima je bio kontakt, se takođe primjenjuje ista terapija da se bolest ne bi širila i važna je lična higijena. Obavezno da se mosi maska u tim slučajevima“, naveo je Martinović.

Foto: Vijesti/Alen Hadžović

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents