Laković: Krivicu za događanja u sistemu bezbjednosti snosi i dio ANB-, “čišćenja” su neophodna

Prof.dr sc Vojo Lakovic stručnjak za bezbjednost i dekan Fakulteta bezbjedonosnih nauka i bivši svjetnik za bezbijednost u 42. Vladi Crne Gore komentarišući aktuelna dešavanja u sektoru bezbjednosti u državi kazao je da poslednja hapšenja dovode u pitanje cjelokupan sistem bezbjednosti i njegov rad u poslednjih 30 godina.

“Na pitanje koje se odnosi na zadnja dešavanja u sektoru bezbjednosti, čestitao bih Specijalnom državnom tužilaštvu, s tim sto smatram da ostali djelovi sistema ne treba da se kite tuđim perjem postujuci pretpostavku nevinosti”, kazao je Laković na početku razgovora za portal PRESS.

On je ocijenio nespornom činjenicu da u Ministartvu unutrašnjih polsova Crne Gore i u Upravi policije   ima profesionalaca.

“Ali, kako vjerovati tom sistemu, bar po onom sto nam je svima dostupno zahvaljujuci medijima?
Smatram da je to nemoguće. Moram ipak napomenuti da ovaj sistem nije sam u sistemu bezbjednosti već i on ima svoje “kontrolore” preko Agencije za nacionalnu bezbjednost, vladinih, skupštinskih odbora, odbora za građansku kontrolu, kao i niza nevladinih organizacija koje prate zakonitost rada službi bezbjednosti i informišu javnost”, dodao je Laković.

Na pitanje koga smatra glavnim krivcem za ovakvo stanje u sistemu bezbjednosti Laković nije želio nikoga posebno da izdvaja, navodeći da su “zatajili svi”.

“Vaše pitanje ” Ko je glavni krivac?” ja bih preformulisao u ” Zašto nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine nisu preduzete adekvatne mjere za ozdravljenje sistema?” Rekao bih da je to djelom zbog neznanja materije, djelom zbog želje da se produži odnosno nastavi korišćenje prethodnih nezakonitih aktivnosti i sticanja lične koristi. Zanimljivo je da imamo primjera u susjednoj Italiji  koja je promjenila mnogo vlada ali je sistem bezbjednosti uvijek vodio profesionalac, dok je kod nas preduslov bio ova ili ona partijska knjižica.

Gdje ste vidjeli ili i dalje vidite glavne prepreke da se sistem dovede u red?

“Kao osoba koja je svoj radni angažman posvetila upravo sistemu bezbjednosti u različitim sektorima, smatram da je sistem koji predstavlja kombinaciju českog i singapurskog modela ozdravljenja sistema bezbjednosti najbolji i najprilagođeniji načim uslovima. Isključiv sam u stavu da krivicu za ova nemila događanja u sistemu bezbjednosti snosi i dio ANB-a koji je morao znati za ova, najblaže rečeno nezakonita, postupanja u sektoru javne bezbjednosti.

U nekoliko najvažnijih razloga kolapsa sistema javne bezbjednosti, bez želje da ulazim u detalje, smatram  greške u samoj sistematizaciji, preko odabira kadrova bez detaljne analize kompentencija, stručne spreme, psihičkih i fizičkih provjera, nekontrolisano popunjavanje radnih mjesta koja zahtjevaju usko specijalizovan kadar nestručnim i neobučenim ljudima, uz dužno izvinjenje profesionalnim policajcima koji su marginalizovani.

Ima li Crna Gora trenutno kapaciteta da se izbori sa problemom kriminala i korupcije u svojim redovima? 

Kombinacijom ovih gore navedenih modela a to prije svega mislim na češki i singapurski koji su  prilagođeni našim uslovima došlo bi do rezultata u potpunom “čišćenju” sistema bezbjednosti kako u javnoj tako i u tajnoj službi. Moj lični stav je da su pojedinci previse ogrezli u sve vidove kriminala a nažalost imaju značku i primaju platu da to spriječe, te je takvo “čisšćenje” neophodno ukoliko pomišljamo na reforme ovog sistema.

Koje informacije možete da nam otkrijete kad je u pitanju događaj ustoličenja Mitropolita Joanikija 5. septembra 2021. godine, odnosno koje informacije su do Vas došle u vezi pripremanja krivičnih djela uoči tog događaja? Ko je koordinirao nezakonite akcije i šta su bezbjednosni organi Crne Gore preduzeli vezano za taj slučaj?

Napomenuo bih da je Predsjednik 42 Vlade Zdravko Krivokapić 6. septembra bio zakazao konferenciju po pitanju smjene rukovodećeg kadra MUP-a i UP, a koja je zaustavljena od strane tadašnjeg koordinatora svih službi Dritana Abazovića, te da je kasnije usvojena Sistematizacija koju sam ja stopirao upravo iz gore navedenih razloga. Sve je moglo tada da se dovede u red, te mi je sad začuđujuća ova naknadna pamet. Slučaj od 5. septembra 2020 i Cetinja ne želim da komentarišem dok se ne skine oznaka tajnosti, a do tada, kao profesionalac, što sam i javno rekao i dalje tvrdim ima elemenata državnog udara i terorizma. Jedino mi nije jasno kako, ako je taćno da je u akciji ucestvovalo 1400 ovlašćenih službenika,   nisu postojali operativni podaci i PU i ANB da bi se služba pripremila da blagovremeno na zakonit način uz najmanju moguću primjenu sile (ako je neophodna) spriječi neprijavljeni skup a dozvoli prijavljeni da se nesmetano odvija. Moju detaljnu analizu koju i naučno mogu odbraniti daću nakon skidanja oznake tajnosti, što će se vjerujem u jednom trenutku desiti zbog mnogo manipulacija i zloupotreba tog događaja u političke svrhe.

Na Vaše drugo pitanje ću kratko odgovoriti. Da bi se vratila vjera naroda u sistem potrebno je detaljno ispitati razna činjenja i nečinjenja u zadnjih 30 godina, jer većina djela na koje mislim ne zastarjeva ( prevashodno razna ubistva itd.)

Imate li povratnu informaciju u vezi sa prijavom koju ste podnijeli VDT -u dok ste bili na mjestu Savjetnika za bezbjednost predsjednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića, protiv pet službenika Uprave policije i N.N. lica, pošto su, kako stoji u prijavi, u kontinuitetu, u periodu od 2018. do 2021. godine, kao službena lica “pristupajući informaciono-komunikacionom sistemu i u njemu, bez pravnog osnova – odgovarajuće odluke Ministarstva unutrašnjih poslova, deaktivirali zabrane ulaska u Crnu Goru licima kojima je, u skladu sa čl.8 st.1 tač.9, Zakona o strancima, izrečena mjera zabrana ulaska u Crnu Goru, jer to zahtijevaju razlozi nacionalne  i unutrašnje bezbjednosti”. Da li možete sada otkriti ko su ta lica i jesu li i dalje u aktivnoj službi?

U vezi moje krivične prijave koju sam podnio kao Savjetnik Premijera, gospodin Milivoje Katnić je u njegovom stilu sklonio na niži nivo ali se nadam da će novi SDT istu razmotriti jer se pored zloupotreba, odnosi i na djela koja su izazvala izvršenja najtežih krivičnih djela. O imenima nisam ovlašćen da govorim, odgovor je na drugoj adresi.

Da li crnogorsko tužilaštvo ima informacije ko stoji iza nadimaka Kardinal, Komita, Tigar, Junior…, koji su korišćeni na kriptovanoj SKY aplikaciji i kako tumačite to da ta lica još nisu procesuirana?

Licno smatram da SDT bi trebao da zna ako ne sve ali bar većinu podataka. Imamo i problem što je predhodni SDT to “sklonio” i time izazvao nepovjerenje međunarodnih partnera, te doveo međunarodnu razmjenu podataka maltene na nulu.

Na kraju, rekao bih i zamolio sve relevantne činioce aktuelne vlasti, da shvate da je sistem bezbjednosti  jedan kompleksan sistem koji zahtjeva profesionalce, sa iskustvom, znanjem, podrazumjeva se čistom biografijom, te da se taj sistem ne može preko noći stvoriti, naročito imajući u vidu da je predhodni  građen i usavršavan 30 godina.

Primarni zadatak mora biti demontaža tog i takvog kriminalizovanog sistema i time vratiti povjerenje građana u sluzbu i stvoriti bezbjednu i sigurnu Crnu Goru kao sto je nekad bila.

izvor:Press

NIKŠIĆ PROGNOZA