Lakić: Vještačku inteligenciju staviti u svrhu sticanja znanja

emisija “Vox populi” na programu Televizije Nikšić večeras od 20h

Vještačka inteligencija na svjetskom nivou uveliko je našla primjenu u obrazovanju, a sve češće se koristi i kod nas. Dekan Filološkog fakulteta prof.dr Igor Lakić smatra da ona predstavlja veći izazov za profesore, nego za studente i učenike.

“Moramo da prihvatimo da je vještačka inteligencija tu, ali i da nađemo način da je stavimo pod kontrolu. Treba da vidimo kako nam može biti od pomoći, sa jedne strane, a sa druge strane da ne zanemarimo razvoj ličnosti i kritičkog mišljenja. Vrlo loš rezultat razvoja tehnologije bio bi da vještačka inteligencija nadvlada čovjeka, jer čovjek je stvorio vještačku inteligenciju i mislim da treba da je stavi pod svoju kontrolu. “

Sugrađani različito komentarišu upotrebu vještačke inteligencije. Mlađi je više koriste, dok su stariji skeptični.

Zaposleni u obrazovnom sistemu moraju da nađu način da vještačku inteligenciju stave u svrhu sticanja znanja, a da pri tome ona ne ugrozi način učenja.

“Ako vam sve servira vještačka inteligencija onda se postavlja pitanje u  kom pravcu i da li uopšte treba da se razvija obrazovni sistem. Mi sad na Univerzitetu imamo problem sa zloupotrebom vještačke inteligencije. Na sve načine se pokušava poturiti neki sadržaj koji je proizvela vještačka inteligencija. Kolege imaju problem- ne znaju da li ocjenjuju studente ili vještačku inteligenciju. “

Ipak, Lakić napominje da ni veliki svjetski Univerziteti nijesu napravili adekvatan način na koji način da se koristi vještačka inteligencija.

Majda Kovačević

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA