Krnjević: Tokom maja dodatni pregledi u Endokrinološkoj ambulanti

Endokrinolog Đorđije Krnjević ističe da će tokom maja u Endokrinološkoj ambulanti KCCG biti omogućeni dodatni pregledi za sve koji imaju problema sa endokrinološkim sistemom. Očekuje da će se tokom idućeg mjeseca obaviti 400 do 500 pregleda.

Kako je naglasio dr Krnjević, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, raste broj osoba sa poremećajem endokrinološkog sistema, u najvećem dijelu su to bolesti štitaste žlijezde.

„Razlog je svakako izlazak iz kovid perioda kada je bilo i manje pregleda, ali i sve dostupnija laboratorijska dijagnostika. Pacijenti često zbog drugih problema rade analize kojima se otkrije i poremećaj u ovom sistemu“, objašnjava Krnjević.

Što se tiče insulinske rezistencije u riziku su i muškarci i žene, ali žene se češće kontrolišu, a i kod njih se taj poremećaj ispoljava poremećajem ciklusa i zato se češće javljaju ljekaru. Uzroci su gojaznost, neadekvata fizička aktivnost i neadekvatna ishrana, a u rizuku su i svi koji imaju istoriju dijebetesa u porodici.

Kako je naglasio, u Endokrinološkoj ambulanti KCCG zauzeti su svi termini do kraja maja koje zakazuju izabrani ljekari, ali u ambulanti imaju i interni način zakazivanja i tu se još može zakazati. Za dva dana biće otvoreno dodatnih 20 ambulanti i očekuju da obave oko 400 do 500 dopunskih pregleda.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA