„Kriminal djelovanje iz institucija preselio ispod njih“

Od provale u depo Višeg suda do tunela kroz koji su odletjeli mnogi dokazi. Od rutinskog uviđaja do promaje koja je otkrila rupu u sistemu pravde. Od popisa glavnih predmeta do detaljnog koji će nam tek otkriti šta je sve nestalo iz depoa. I od ishitrenih izjava do prebacivanja odgovornosti. Svemu tome, svjedočili smo prethodnih sedam dana.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić rekao je prvo da u depou Višeg suda gotovo ništa ne nedostaje, tako da su informacije da je nešto ukradeno iz višeg suda potpuno neistinite.

A da je put do istine dugačak, trebalo bi da zna predsjednik Višeg suda Boris Savić. To je u narednim danima potvrdila i istraga.

Premijer Dritan Abazović rekao je u emisiji Televizije Crne Gore „Budimo budni – pitajte vladu“, da je po saznanjima iz istrage oduzeto oružje, kontaminiran je dokazni postupak i identifikovano šest lica i vozilo. 

Vesna Kovačević, sutkinja Višeg suda, rekla je da je popisom dosad utvrđeno da nedostaje određena količina oružja.

„Tačan podatak još nemamo iako smo skoro izvršili kompletan popis oružja“, kazala je ona.

Kako je kriminal djelovanje iz institucija preselio ispod njih i udario svom snagom na sistem nikome nije jasno. Ostale su samo pretpostavke.

Abazović misli da ovo nije moglo da se odradi bez pomagača unutar Višeg suda.

Miodrag Laković, dugogodišnji službenik policije, smatra da službe bezbjednosti nemaju dovoljno kapaciteta, informacija, upornosti i organizacije da se bave problemom organizovanog kriminala.

Da je sistem zakazao dokazuje i to što se kriminal organizovano bavi institucijama. Sa ili bez pomagača ali bezbjednost institucija koje bi trebalo da garantuju sigurnost građanima dovedena je u pitanje.

No, pitanja je ovih dana mnogo, odgovori škrti kao i video nadzor Višeg suda.

Vesna Kovačević kaže da sud ima pokrivenost kamerama od ulaznih vrata do vrata ulaza u depo, a kamere gdje je sami depo ne postoje.

Ministar pravde Marko Kovač smatra da je jedno ulaz u glavnu zgradu suda, a drugo je depo.

„Što se tiče bezbjednosti, koliko god to nekome čudno zvučalo zgrada u kojoj se nalaze Vrhovni, Viši i Apelacioni sud je jedna od najčuvanijih zgrada ali kao štoz nate bezbjednost ne može biti apsolutna“, smatra Kovač.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić kaže da  bi iznošenjem informacija iz istrage samo pomogli onim licima koji su učestvovali u kriminalnim aktivnostima.

Abazović navodi da ne može da saopšti konkretne stvari, niti konkretne dokaze koje su vidjeli ali javnost „može da bude potpuno spokojna“.

Spokojno javnost čita novi scenario za novo čudo neviđeno. 

„Građani su shvatili nivo naše državne organizacije, i to je super i tako treba da podrži. Da budu otvoreni za šalu jer stvarno jeste smiješno“, rekao je Brano Mandić, novinar i kolumnista

No, šalu na stranu, igrica kao da se okrenula, pa umjesto da ruka pravde stigne do svakog, jedna rupa i jedan tunel dugačak 30 metara pokazali su sve pukotine crnogorskog sistema.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA