Krapović sa Frizom: Crna Gora pouzdan kandidat za članstvo u EU

U okviru posjete Briselu, ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku i pružanje odgovora na krizne situacije u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Šarlom Frizom i tom prilikom istakao posvećenost nove Vlade Crne Gore ispunjavanju ključnog spoljnopolitičkog cilja, punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Krapović je naglasio da će Vlada snažno nastaviti implementaciju reformi i promovisanje evropskih vrijednosti, uz uvjerenje da je prosperitetna i stabilna budućnost cijelog Zapadnog Balkana unutar Evropske unije.

Navodi se da je Krapović ukazao na značaj prisustva međunarodnih aktera u ovom regionu, kao preduslova za jačanje njegove sposobnosti da pruži adekvatan odgovor na bezbjednosne izazove i krize.

Istakao je kontinuiranu posvećenost Crne Gore Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU (CSDP), što potvrđuje, kako je naveo, našu punu spremnost da doprinesemo međunarodnom miru i stabilnosti.

Pored navedenog, Krapović je ukazao i na modalitete za jačanje odbrambene saradnje između Evropske unije i Crne Gore, kroz mehanizme koji su usmjereni ka državama koje nijesu članice EU, a što bi doprinijelo ne samo jačanju kapaciteta Crne Gore već i cijelog regiona. 

Friz je pozdravio potpunu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i naglasio značaj doprinosa Crne Gore CSDP misijama i operacijama, čime potvrđujemo da smo kredibilan i pouzdan kandidat za članstvo. 

„Sagovornici su izrazili zadovoljstvo susretom i izrazili spremnost za intenziviranje saradnje u domenu odbrane, a sve u cilju približavanja Crne Gore Evropskoj uniji“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane

NIKŠIĆ PROGNOZA