„Krađom djelovodnika pokušavaju se prikriti zloupotrebe, rad Novaković Đurović biće predmet kontrole“

Djelovodnik predmeta građevinske inspekcije nestao je iz pisarnice Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, saopštili su iz tog vladinog resora dodajući da je slučaj prijavljen policiji. Prema informacijama dostavljenim medijima, nestali djelovodnik se odnosio na period od 23. novembra do 31. decembra prošle godine, kada bi trebalo da bude upisano i rješenje inspekcije o rušenju šljunkare Montenegro petrola na obali Morače, koja je srušena 13. februara ove godine.

Advokat Montenegro petrola Nikola Martinović za Gradsku RTV kaže da neko krađom djelovodnika pokušava da prikrije zloupotrebe u tom Ministarstvu.

Sve je izvjesnije da će uskoro biti formirana nova vlada te da Ana Novaković Đurović više neće biti ministarka, kaže Martinović. Njen rad će, kako pojašnjava, nakon toga biti predmet kontrole.

„Polako počinju određeni postupci da ukazuju da u tom ministarstvu postoje određene nezakonitosti. Moje je razmišljanje da je jedan od načina kako bi se izbjegla lična odgovornost i nestanak dokumentacije. Jer je uvijek do sad, u svim slučajevima u kojima ste imali sakrivanje ili nestanak dokumentacije, to bilo vezano sa nekim zloupotrebama. Dokumentacija ne nestaje ako je sve u redu, dokumentacija se ne krade, dokumentacija se ne uništava ako nemate što da krijete”, kazao je Martinović.

Podsjeća da je u tom djelovodniku trebalo da bude i rješenje o rušenju postrojenja za preradu šljunka Montenegro petrola, za koje je još u februaru tvrdio da ne postoji. Ističe da SDT već radi na tom predmetu i da na njihova dva zahtjeva da im se rješenje dostavi nije odgovoreno. Takođe, podsjeća da je u toku i postupak pred Privrednim sudom za naknadu štete od četiri miliona eura.

„Ta šteta je okvirna, ona može biti nešto veća i nešto manja, ali je sigurno da će biti ogromna. Za tu štetu neko treba da odgovara”, smatra Martinović.

Ističe da krađa djelovodnika neće spasiti nikog od odgovornosti za zlouputrebe. Osim predstavnika Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako kaže, treba utvrditi i odgovornost pratećih organa.

„Kad kažem pratećih organa mislim prvenstveno na privredno društvo koje je sprovelo rušenje i mislim na jedan postupak koji je takođe u toku, a radi se o nezakonitom pružanju policijske pomoći, jer je tog dana na tom mjestu bila angažovana ppolicija do te mjere da je cijela Zeta bila blokirana. Do danas nismo dobili odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova ko je naložio takve mjere bezbjednosti. Oni taj podatak kriju, ali ćemo i njega dobiti zato što je taj predmet sad na Upravnom sudu, pa će Upravni sud sasvim izvjesno naložiti da se i taj podatak objelodani”, poručuje Martnović.

Kad se saberu aktivnosti Ministarstva, preduzeća koje ruši i MUP-a, jasno je da nešto ne štima te da je potrebno preduzeti mjere kako bi se fingiralo da je nešto postojalo, ali da je nestalo ili uništeno, zaključuje Martinović.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA