Kračković za RTNK: Povećanje plata u medijima mora biti prioritet

Iako Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3.maja, i  ove godine dočekujemo sa starim i brojnim nerješenim problemima, ima i određenog napretka u pojedinim oblastima,  smatra Radomir Kračković, predsjednik Sindikata medija Crne Gore.

“Ono što je veoma važno i što Sindikat medija poziva povodom ovog dana sve novinare i medijske radnike da pokrenu razgovore sa poslodavcima o povećanju zarada jer povećanje plata u medijima mora biti prioritet, u prilog tome ide i činjenica da smo u međuvremenu imali ogromnu inflaciju. Plate u drugim sektorima i profesijama su takođe znatno povećane a mi kao novinari i medijski radnici ne smijemo dozvoliti da ostanemo na začelju po standardu”, navodi Kračković.

O slobodi medija u Crnoj Gori u punom smislu te riječi, ne možemo govoriti dok slučajevi poput ubistva novinara Duška Jovanovića i napada na novinarku Oliveru Lakić nijesu razriješeni, dodaje Kračković. 

Takođe, u svijetlu rečenog kao  dugogodišnji problem karakterističan za medijsku scenu Crne Gore izdvaja se bezbjednost medijskih radnika i novinara.

“Tokom prošle i pretprošle godine imali smo povećan broj napada na novinare, po 28 slučajeva je registrovao sindikat, porastao je broj verbalnih i online napada i prijetnji ali i fizičkih napada. Ono što je od značaja je da su policija i  Tužilaštvo u ovim slučajevima brže reagovali nego ranije” ističe Kračković.

Sem navedenog Kračković smatra da se u narednom periodu mora poboljšati položaj lokalnih javnih emitera.  

“Nadamo se da će uskoro, tj.tokom ove godine biti usvojen i medijski zakon a jedan od njih i Zakon o audio-viziuelnim medijskim uslugama koji bi poboljšao stanje u lokalnim javnim emiterima što bi uslovilo veću finansijsku  nezavisnost”,rekao je Kračković

Važna poruka tokom ovog ali i svakog drugog dana, po riječima Kračkovića, je da medijski radnici moraju biti solidarni u ostvarivanju svojih prava te da intenzivnije radimo na poboljšanju ekonomskog položaja i podizanju stepena bezbjednosti prilikom obavljanja posla.

Dragana Papović

foto:printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA