(FOTO) Kovačević u Donjoj Gradini: Zalog da se sjećamo stradanja kroz koja je naš narod prošao

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da je danas prisustvovao Centralnoj manifestaciji obilježavanja pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Na manifestaciji su, kako je naveo, masovno učestvovali građani i učenici iz svih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj a prisustvovali su i najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije. Pomen žrtvama uključuje pravoslavnu, jevrejsku i romsku molitvu za stradale.

„Nikšićki pjesnik Vito Nikolić pisao je o ovim stratištima i ostavio svoje pjesme kao zalog da se sjećamo stradanja kroz koja je naš narod prošao.

U Gradini grob do groba

Na ušću Une u Savu, u ataru sela Gradina, prekoputa Jasenovca, ustaše su prošlog rata ubile maljem ili zaklale nožem preko 350 hiljada ljudi, žena i djece, uglavnom iz Potkozarja. Svi su oni pokopani u stotinak mamutskih grobnica koje se danas raspoznaju kao bolna ulegnuća na obrazu Zemlje“, naveo je Kovačević na svom Fejsbuk profilu citirajući pjesmu Vita Nikolića.

Foto: Marko Kovačević/Fejsbuk

NIKŠIĆ PROGNOZA