Kovačević: Mi ćemo i dalje slaviti velike pobjede našeg naroda

Vidim da se izvjesni istoričar Vukotić čudi kakve veze imaju Bitka na Grahovcu i Spasovdan, pokazavši time koliko su određene strukture u prethodnih trideset godina odnarođene od ove zemlje i njenih običaja, naveo je na svom facebook profilu predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević reagujući na ocjenu istoričara Vukote Vukotića koji je za Pobjedu između ostalog kazao da je „besmisleno vezivati proslavu za vjerske praznike, kao što je Spasovdan, ili praviti paralele između Grahovca i litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

„Ali on nema problem sa Markom Kovačevićem već sa knjazom Danilom Petrovićem, kraljem Nikolom i generacijama naših predaka koje su za praznik Vaznesenja Gospodnjeg u narodu poznatog kao Spasovdan davale pomen junacima sa Grahovca i obilježavale tu veliku pobjedu naših predaka. Kada pogledam jutrošnje izjašnjavanje nekoga ko se predstavlja kao istoričar mogu samo da istaknem da mi je žao u šta je prethodni režim pretvorio neke ljude“, istakao je Kovačević.

On je naveo da mu je istinski žao dodajući „mi ćemo i dalje slaviti velike pobjede našeg naroda a evo za gospodina Vukotića jedan detalj iz nikšićkih novina „Onogošt“, broj 4., 1899. godine i sledeći tekst:

„Spasov-dan. – Kao svake godine tako i ove bi proslavljen Spasov dan na najsvečaniji način. Petrova crkva bila je dupkom puna pobožnog naroda. Poslije svete Leturđije opslužen je bio parastos za upokojenje duša srpskijeh junaka poginulijeh za vjeru i otačastvo na Grahovcu 1858. god…““, navodi se u objavi.

Kovačević je istakao da je na slici u njegovoj objavi kraj teksta arhimandrita Nićifora Dučića iz Orlića u kojem je dao opis bitke.

„Ovim završavam polemike na ovu temu jer je proslava bila želja da odamo počast i pomolimo se za duše grahovačkih junaka a ne da čitamo frustracije odnarođenih struktura po portalima. Nego šta je tu je. Slava junacima sa Grahovca!““, zaključio je Kovačević.

NIKŠIĆ PROGNOZA